Tänään kannattaa nauttia täysin rinnoin kesän valosta, sillä 20. kesäkuuta kello 23.50 vietetään kesäpäivänseisausta. Kyseessä on hetki, jolloin pohjoinen pallonpuolisko on eniten kallistunut kohti Aurinkoa. Kesäpäivänseisauksesta päivät alkavat pikku hiljaa lyhentyä, aluksi kuitenkin vain hyppysellinen kerrallaan.

Tänään Helsingissä aurinko nousee kello 3.53 ja laskee kello 22.50 ja Oulussa taas Aurinko nousee 2.16 ja painuu hetkeksi mailleen kello 0.22. Rovaniemellä ja Utsjoella Aurinko ei laske lainkaan. Utsjoella Aurinko laskee seuraavan kerran heinäkuun lopussa 28.7.

Suomi suuntaa kohti juhannuksen viettoa, mutta luonnon kiertoon liittyvät seisaus- ja tasauspäivät ovat olleet tärkeitä maata viljelevälle kansalle kautta aikojen. Niiden mukaan on myös kirkko asettanut omia juhlapyhiään. Vuoden pisin päivä on ollut juhlan aihe jo ennen kristinuskoa ja juhannuksen juhlintaa.

Vaikka kesää on vielä reippaasti jäljellä, alkaa päivä lyhentyä kohti syksyä. Vuoden pimeintä päivää talvipäivänseisausta vietetään 21. joulukuuta.

juhannuskesäpäivänseisaus

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.