Tänään 21. kesäkuuta klo 12.13 vietetään kesäpäivänseisausta. Aurinko on tuolloin kauimpana pohjoisessa ja pisimmän ajan horisontin yläpuolella maapallon pohjoisella puoliskolla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tähtitieteellinen kesä alkaa kesäpäivänseisauksesta. Kesää kestää 94 vuorokautta syyspäiväntasaukseen asti. Tänä vuonna Ilmatieteen laitoksen määritelmä on varsin oikeassa, sillä juhannukseksi ja sitä seuraavaksi viikoksi on luvattu lämpimiä ja aurinkoisia säitä.

Kesäpäivänseisauksen aikaan päivän pituus on Helsingissä melkein 19 tuntia. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidemmäksi päivä käy. Yöttömän yön raja saavutetaan napapiirillä Rovaniemen kohdalla. Nuorgamissa yötön yö alkaa 16. toukokuuta ja päättyy 29. heinäkuuta. Kesäpäivän seisauksesta päivät alkavat taas lyhetä ja käännytään hiljalleen kohti talvea.

Luonnon kiertoon liittyvät seisaus- ja tasauspäivät ovat olleet tärkeitä maata viljelevälle kansalle. Niiden mukaan on myös kirkko asettanut omia juhlapyhiään. Vuoden pisin päivä on ollut juhlan aihe jo ennen kristinuskoa ja juhannuksen juhlintaa.

Kansanperinteessä juhannusviikon pitkiä päiviä on kutsuttu pesäpäiviksi, jolloin aurinko saavuttaa pesänsä ja kääntyy loppuvuodeksi sadonkorjuun ja muiden töiden koettaessa rengin puolelle.

juhannuskesäkesäpäivänseisaus

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €