Risukeitin on minimalistisen retkeilijän valinta: mukana kannetaan vain metallinen kehikko risujen polttamista varten sekä kattila. Polttoaine, eli irtonaiset risut ja kävyt, kerätään paikan päältä. Risukeitin on myös ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto, kun uusiutumattomia polttoaineita, kuten kaasua, spriitä tai bensaa, ei tarvita eikä näiden pakkausjätettä synny.

Testasimme kotimaista Savotan Grumpy Stove -keitintä, joka painaa pakkauksineen 280 grammaa ja on pakattuna litteä, noin 15 cm x 15 cm -kokoinen – eli tuntuu kevyeltä ja mahtuu vaikka reisitaskuun.

Veden keittämiseen risuja kului noin litran verran.

Kuumensimme risukeittimellä teevedet lämpimänä, tuulettomana iltana. Vesi lämpeni varsin nopeasti: 0,75 litraa vettä kiehui alle 10 minuutissa, ja tämä käy varmaan nopeamminkin, kunhan kokemuksen karttuessa oppii risujen optimikoon ja sopivan lisäystahdin. Kahden kattilallisen, eli 1,5 litran, kiehauttamiseen risuja kului nyt reilun litran kokoinen kasa.

Risukeitin vaatii käytännössä jatkuvaa huomiota: risuja pitää lisätä aika ahkerasti, etenkin jos käyttää kovin pieniä. Ja koska keittimessä palaa ihan oikea tuli, on sitä syytäkin vahtia.

Vaikka tämän keittimen pohja on umpinainen, pitää alustan ehdottomasti olla palamaton, mieluiten hiekkaa tai kalliota, sillä ilmanvaihtoaukoista tippui muutamia punaisena hehkuvia risun pätkiä maahan. Ja isoimmat liekit ulottuivat hetkittäin keittimen ulkopuolelle, eli etenkin tuulisemmalla kelillä pitää ympärillä olla riittävä suoja-alue.

Retkikeittimien käyttö on yleensä sallittua myös metsäpalovaroituksen aikana – mutta edellyttää erittäin varovaista ja huolellista toimintaa. Virallinen ohjeistus risukeittimille on Luontoon.fi:n mukaan hieman monimutkainen: ”Paloturvallisuusmielessä vaaralliset, pohjastaan kuumentuvat taikka kipinöivät risukeittimet […] rinnastetaan avotulentekoon, eli niitä ei voi käyttää metsäpalovaroituksen aikana ja osassa maata niiden käyttö vaatii maanomistajan luvan. Paloturvallisuusmielessä turvalliset risukeittimet rinnastetaan retkikeittimiin.” Tyynen illan kokemusten perusteella en harkitsisi risukeitintä metsäpalovaroituksen aikana – kyllä tämä aivan avotulelta tuntuu, vaikka  turvallisenoloinen laite onkin.

Risukeitin sopii retkeilijälle, joka tykkää tulen ja sytykkeiden kanssa puuhailusta ja nauttii tulen loimun katselusta. Eikä niin välitä siitä, jos sormet ja keittoastia vähän nokeentuvat.

Pimenevässä illassa keittimen pienikin tuli luo tunnelmaa.

retkeilyretkikeitinretkiruokaretkivinkit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.