Biologi Mervi Laaksosen kirjoittama sudesta kertova tietokirja on voittanut tämän vuoden tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

”Susi tarjoaa kiihkotonta tietoa eläinlajista Canis lupus, susi. Teos perustuu laajaan asiantuntemukseen ja tutkimuskirjallisuuteen ja kertoo perusasiat suden biologiasta ja käyttäytymisestä sekä suden kulttuurisesta asemasta. Se on myös luontokirja, jonka kuvitus tukee tekstin asiasisältöä ja houkuttaa lukemaan napakkaa tietopakettia. Teos tarjoaa lukijalleen matkan suden maailmaan ja suden kulttuurihistoriaan. Teoksen lukija oppii uutta ainakin kahdesta lajista: sudesta ja ihmisestä”, palkintoperusteluissa todetaan.

Perusteluissa muistutetaan, että suden ja ihmisen pitkä yhteinen historia ei ole lieventänyt kohtaamisiin liittyvää dramatiikkaa. Susi on petoeläin, saalistaja, jonka maineeseen kietoutuu myyttejä mutta myös aiheetonta pelkoa.

”Esipuheessaan Laaksonen kehottaa katsomaan maailmaa suden silmin ja hyväksymään suden sellaisena kuin se on. Susi on peto, sillä jos sudet eivät syö, laji kuolee. Suden luonnollinen elämäntapa aiheuttaa väistämättä ristiriitatilanteita, silloin kun saaliksi joutuu ihmisen kannalta hyödyllinen eläin. Vaikka Laaksonen ei peittele suden luontoa, hän osoittaa kuitenkin lukijalleen, että suteen liittyvät myyttiset pelot ovat ylimitoitettuja.”

”Laaksonen ei inhimillistä sutta eikä lietso susivihaa: hän tarkastelee eläintä ja siihen liittyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä rauhallisesti.”

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jakaa Opetus- ja viestintäministeriö. Palkinto myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle, opetus- ja viestintäministeriön sivulla kerrotaan.. Palkinto myönnettiin kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle.

Katso kaikki palkinnonsaajat >>

Lue lisää kirjasta >>

 

palkintosusi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.