Talitintit laulavat nyt kevättä! Suomen Luonto selvitti vuonna 2005 talitintin laulutapaa.

Pontimena oli tintin oletettu siirtyminen titityy-säkeestä lyhyempään ja ehkä paremmin hälyn joukosta kuuluvaan tity-säkeeseen. Silloin kerroimme, että Göran Bergman esitti ajatuksen laulun yksinkertaistumisesta jo 1960-luvun lopun lintukursseilla Tvärminnessä ja 1980 julkaisemassaan artikkelissa. Leo Lehtosen 1983 julkaiseman tiedon mukaan talitiaisten laulu oli muuttunut 1950 alkaen ensin kolmiosaisesta säkeestä kaksiosaiseksi ja vihdoin jopa vain yhdestä osasta muodostuvaksi: titityy, titityy / tiity, tiity, tiity / tyy, tyy, tyy.

Vuonna 2005 kyselyyn osalistui 41 vastaajaa. Tulokset analysoineen Juha Valsteen mukaan pääkaupunkiseudun tinteistä kaksi lauloi tyytiti, kolme titityy ja loput kahdeksan esittivät erilaisia variaatioita kaksitavuisista lauluista (deitsit, deitsit; tiitsy, tiitsy; tyyti, tyyti; tity, tity; tyytit, tyytit; titiks, titiks).

Muissa kaupungeissa titityytä tai jotakin muuta kolmitavuista versiota lauloi kaikkiaan kuusi lintua, kaksitavuisia säkeitä helskytti kahdeksan koirasta. Haja-asutusalueilla kolmitavuista laulua esitti kaikkiaan 24 talitinttiä, kaksitavuisia säkeitä käytti vain 9 lintua. Ainoakaan vastaaja ei kertonut talitiaisen laulaneen yksitavuista säettä, vaikka se ei ole edes erityisen harvinaista.

Valsteen mukaan tulos näytti selvältä: kolmitavuiset säkeet ovat sitä yleisempiä mitä kauempana laulajat ovat taajamista.

Otos oli kuitenkin pieni, joten haluaisimme nyt hiukan lisätietoa.

Kerro siis meille, sanooko oman alueesi talitiainen titityy vai tity tai jotain muuta. Ilmoita paikkakunta ja lauluympäristö niin kartutat lisätietoa siitä, onko kaksitavuisuus yleistynyt nyt myös maakunnissa.

 

linnun äänitalitiainen

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.