Mihin pitäisi sijoittaa tuhka niin, että siitä olisi mahdollisimman suuri hyöty ja vähäisin haitta?

 

Puutuhka ei ole jäte vaan arvokas lannoite. Arinallisessa uunissa puu palaa niin hyvin, ettei tuhkassa enää ole hiiliä. Tuhkassa olevat hiilet voivat tuhria vaatteita, mutta hyvin palaneen tuhkan levityksessä pölyäminen on pahin haitta.

Lisäksi on syytä ottaa huomioon paloturvallisuus: tuhka pitää säilyttää palamattomassa astiassa useita päiviä, jotta se on varmasti jäähtynyt ennen levitystä. Emännän mielisuosion säilyttämiseksi on harkittava sekä levitysaika että levityspaikat siten, ettei tuhka likaa vaatteita eikä kulkeudu jalkineissa sisälle.

Pihalla parhaita sijoituskohteita ovat puutarha, erityisesti marjapensaat, hedelmäpuut ja muu puusto, jonka juuristoalueelle tuhka levitellään. Tuhkaa voi levittää kaikkina vuodenaikoina. Pölyhaittojen vähentämiseksi se on kesäaikaan edullisinta tehdä juuri ennen sadetta. Keväällä voi lumen sulamista nopeuttaa levittämällä tuhkan hangelle.

Hyvin palanutta, hiiletöntä tuhkaa voi levittää myös pihanurmikon lannoitteeksi, kun lähtee mökiltä useammaksi päiväksi pois ja ennuste lupaa sateita, jotka huuhtovat tuhkan maahan kasvien lehdiltä.

Jos tontti on pieni ja mökillä ollaan lähes vuoden ympäri, saunotaan ja lämmitetään puulla, tuhkaa voi kertyä niin paljon, ettei sitä kaikkea enää saa sijoitetuksi omalle tontille. Tuskin yksikään metsänomistaja pahastuu, jos hänen metsäänsä lannoitetaan tuhkalla, mutta silti on syytä kysyä lupa etukäteen. Mieluummin vaikka naapurin metsään kuin kaatopaikalle!

Tuhkaa voi käyttää myös niittyjen lannoitukseen: se vähentää maan happamuutta, mutta ei kuitenkaan rehevöitä kasveja ylettömään kasvuun kuten typpipitoiset lannoitteet.

lannoitetuhka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.