Vaikka syksy on ollut ihanan lämmin ja aurinkoinen, yhä kylmenevien öiden myötä olen alkanut kuulla ympärilläni soraääniä. Esimerkiksi talitiainen on säksättänyt syreenissä pihan poikki kulkiessani. Samassa puskassa on pyrähdellyt myös sinitiaisia ja sama juttu: säkätystä senkin nokasta on päässyt. Ja mitä pitäisi ajatella rappuselle pyrähtäneestä töyhtötiaisesta. Sillä taitaa olla sama viesti: aloita nyt jo se ruokinta!

Tiaiset ovat ruokintojen vakioasiakkaita, mutta mahdollisimman monipuolisella tarjonnalla pihaan voi saada myös vähän erikoisempia vieraita kuten käpytikan, puukiipijän tai tilhen.

Kaupoissa on runsaat linnunruokavalikoimat, mutta monet linnut arvostavat myös ”kotiruokaa”, kuten talteen kerättyjä pihlajanmarjoja.

Maamme 240 pesimälajista peräti 70 jää talvehtimaan ja monet niistä tulevat ruokinnoille. Hävikkiruuasta ei lintujen osalta tarvitse kantaa huoltaa.

Talviruokinnan aloittamista voi juhlistaa pyöräyttämällä ensimmäisille nokkijoille vaikkapa siemen­kakun, tällä ohjeella teet niitä kaksi:

1. Sulata 500 grammaa kookos- tai kasviöljypohjaista munkkirasvaa kattilassa.
2. Lisää rasvaan noin litra lintujen siemensekoitusta ja sekoita.
3. Täytä kakkuvuoka rasva-siemenseoksella.
4. Laita vuoka tasaiselle alustalle vaikkapa tarjottimelle ja pidä sitä yön yli kylmässä.
5. Pidä tarvittaessa vuokaa hetki kuumassa vedessä ja irrota kakku. Pujota sen ympäri vahva, leveä naru ja ripusta herkku pihapuuhun.
6. Seuraile rauhassa kakun menekkiä ja siivekkäitä.


Katso myös lintujen pipariohjeet.

Ruokinta-automaatit ja lintulaudat on siis syytä kaivella kesäteloiltaan, puhdistaa ja täyttää – ja sitten vain odottelemaan ensimmäisiä ruokailijoita.

Kevätseurannan tapaan voi harrastaa ruokintapaikkaseurantaa ja merkitä kävijät vieraskirjaan.

joulupakettilintujen ruokintasiemenkakkutalvilinnuttalviruokinta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.