Tummia haahkoja
Keväisissä koirashaahkojen parvissa on aina muutama yksivärinen, tumma lintu. Ovatko ne pesimättömiä naaraita vai nuoria koiraita, jotka eivät ole vielä saaneet värikästä soidinasua?
Naaraiden aloitettua haudonnan haahkakoiraat kokoontuvat parviksi jo toukokuussa ja vetäytyvät sulkasatopaikoille, Suomessa ennen muuta Saaristomeren uloimpiin osiin. Arktisten muuttajien vielä kiirehtiessä pohjoiseen niitä vastaan lentävät valkoisena välkkyvät haahkojen parvet.
Näissä parvissa on melko usein muutamia tummia haahkoja. Nämä linnut ovat naaraita, mahdollisesti joko nuoria, vielä pesimättömiä lintuja tai sellaisia, jotka ovat epäonnistuneet pesinnässään tai poikasten hoidossa. Suomenlahden haahkanaaraat saavuttavat sukukypsyyden kolmannen ja kuudennen kesänsä välisenä aikana, siis hieman alle kahdesta lähes viiden vuoden ikään, kertoo Martti Hario Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.
Toisena kesänään nuorilla koirailla on jo valkoisia höyheniä, ja kolmantena kesänä pesintänsä aloittaneen nuoren haahkakoiraan voi erottaa vanhemmasta koiraasta siiven tyvisulkien tummien reunusten perusteella. Jos myös koiraat saavuttavat naaraiden tavoin sukukypsyyden vaihtelevan ikäisenä, on mahdollista, että kaikilla koirailla ei vielä ole valkoisia höyheniä ensimmäisenä kesänään. Tietomme haahkakoiraan höyhenpuvun värin suhteesta sukukypsyyteen ovat rajalliset. On siis ainakin teoreettinen mahdollisuus siihen, että kokonaan tumma lintu olisi myöhään sukukypsyyden saavuttava nuori koiras.