Montako munaa telkkä munii? Telkän uutusta kuoriutui 18 poikasta kesäkuussa 1997. Seuraavana kesänä uutusta hyppäsi jokeen 15 telkänpoikasta. Vuonna 1995 emo ei palannut ruokailumatkaltaan ja samassa uutussa oli 22 munaa. Munat olivat kuin yhden linnun munimat.

 

Ensi alkuun kysyjän telkkä vaikuttaa kovin hedelmälliseltä, kun monena vuonna sen pesässä on paljon munia. Sama lintu voi nimittäin pesiä vuosikausia samassa uutussa. Kuitenkin yli tusinan verran munia tai poikasia merkitsee tavallisesti sitä, että useat naaraat ovat munineet samaan pönttöön.

Telkkäkanta on hiljalleen kasvanut, ja yhä useammin syntyy tilanne, että monet linnut yrittävät pesiä samaan pönttöön. Osa naaraista nimenomaan pyrkii jättämään haudontavastuun naapurille. Puhutaan siis loispesinnästä, ei kuitenkaan samantyyppisestä kuin käellä.

Telkän munimisvaihe saattaa kestää toista viikkoa, jolloin telkkäemo ei vielä haudo, joten kaksi telkkää tai useampikin voi ryhtyä munimaan samaan pesään. Jostakin syystä, ehkä riippuen telkkien lentoreiteistä ja pönttöjen näkyvyysestä, toiset pöntöt ovat suositumpia, ja niihin yrittävät useat linnut pesiä. Toiset pöntöt taas voivat olla tyhjiäkin. Suurilla muna- ja poikasmäärillä ei siten ole yksilöllistä ennätysmerkitystä.

telkkä

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.