Kärppä ja lumikko ovat pienikokoisia näätäeläimiä, jotka muistuttavat suuresti toisiaan. Molemmilla lajeilla on kesaikaan ruskea selkäpuoli ja valkoinen vatsapuoli. Talveksi kumpikin kasvattaa valkoisen turkin.

Pikkupetojen vikkelyys vaikeuttaa tarkempaa tuntomerkkien tarkastelua. Kärppä ja lumikko liikkuvat tavallisesti loikkien, ne vaihtavat suuntaa sähäkästi ja kiipeävät ketterästi.

Näkyvin ero löytyy hännästä: lumikon häntä on melko lyhyt ja yksivärinen, kun taas kärpän häntää koristaa pikimusta tupsu. Musta väri on erityisen näkyvä talvipuvussa, kun muu turkki on valkoinen.

Kärpän elämää rytmittää sen tärkein saalis, myyrä

Kärppä on lumikkoa isokokoisempi laji. Tuntomerkkinä koko on kuitenkin hankala, sillä kummallakin lajilla on suurta lajin sisäistä vaihtelua, ja vaihteluvälit osuvat osittain päällekkäin. Lisäksi näköhavainnon perusteella arvio eläimen koosta menee helposti metsään.

Kummallakin lajilla uros on naarasta suurempi. Lumikko on maailman pienin petonisäkäs. Pieni naaras voi painaa vain reilut 30 grammaa, kun ison uroksen paino on lähes nelinkertainen.

Pienet kärppänaaraat ovat lumikkourosten kanssa samaa kokoluokkaa. Isoimmat kärppäurokset taas voivat painaa jopa yli 300 grammaa, siis kymmenen pienen lumikkonaaraan verran.

Vertaa lajeja

kärppälajintunnistuslajiparilumikkonäätäeläimet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.