Upeapukuinen fasaani
Kuvasin poikkeuksellisen upean näköisen fasaanin viime huhtikuussa Tampereen Takahuhdin pellolla. Linnulta puuttuu valkoinen kaulapanta ja vartalo on vihreän ja sinisen sävyissä metallinhohtoisesti välkehtivä. Kuinka harvinainen lintu on kyseessä?
Fasaani on tuotu Aasian puolelta riistalinnuksi Eurooppaan jo satoja vuosia sitten ja Suomeenkin jo toistasataa vuotta sitten. Fasaania tarhataan edelleenkin ja istutetaan riistamaille jatkuvasti. Myös alueilla, joilla ei metsästetä kuten esimerkiksi omakotialueilla fasaanikannat voivat elää pitkään, mikäli niitä ruokitaan talvisin.
Fasaaneista tunnetaan useita eri alalajeja eri maantieteellisiltä alueilta. Niiden koiraat poikkeavat värien perusteella toisistaan, ja usein myös naaraiden värisävyt ovat erilaisia. Lisäksi tarhausten yhteydessä on syntynyt ja kehitetty muotoja, joita luonnossa ei esiinny. Näinollen fasaanien puvut voivat vaihdella yksilöllisesti melkoisesti, sillä eri alalajit ja muodot risteytyvät keskenään.
Kuvassa näkyvät fasaanin tenebrosus-muodon tuntomerkit, tumman sinivihreä väri ja valkean kaulasepelen puuttuminen. Tämä muoto on meillä selvästi harvinaisempi kuin normaalin värinen fasaani sekä tarhattuna että istutettuna.
Lisätietoa:www.metsastajaliitto.fi/?q=node/285