Suomessa on ollut jossain hellettä nyt 33 päivää putkeen.

Ensi viikon puolivälissä viilenee. On silti mahdollista, että ensi tiistaina sivutaan vuoden 1973 helleputkiennätystä eli 38 yhtäjaksoista hellepäivää, ja keskiviikko voi puristaa kesän 2014 vielä uuteen ennätykseen eli 39 päivään.

Millään yksittäisellä paikkakunnalla ole ollut kuukauden helteitä, ei lähimainkaan. Valtakunnan pisimmän yhtäjaksoisen hellejakson ennätys onkin vielä vuodelta 2003, jolloin Porvoossa, Heinolassa ja Orimattilassa kertyi 22 päivän yhtenäinen hellejakso. Se alkoi 14. heinäkuuta ja päättyi neljäs elokuuta. Vuoden 2003 kanssa on toistaiseksi kilpailut vain kesä 2010, jolloin Utissa ja Anjalassa päästiin parhaimmillaan 21 päivän helleputkeen (Utti, Anjala ja lisäksi Haapavesi saavuttivat kolmen viikon putken myös 2003).

Vuoden 2003 helleputkiennätys voi rikkoutua jo huomenna 8. elokuuta.  Silloin Hattulan Lepaassa tai Kouvolan Utin Lentoportintien mittausasemilla voi olla 23. perättäinen hellepäivä. Varsinkin Utissa tämä näyttää todennäköiseltä.

Hattulan ja Utin helleputki alkoi tänä vuonna 17. heinäkuuta. Seuraavana päivänä liittyivät mukaan ainakin Espoon Sepänkylä, Helsingin Kumpula, Heinola, Kouvolan Anjala, Jämsä ja Viitasaari. Niissä putki on siis tänään kestänyt kolme viikkoa. Muitakin ennätystä kärkkyviä asemia voi olla; nämä asemat löytyivät, kun kävin mahdollisia ennätyspaikkoja läpi netissä julkaistuja maksimilämpötiloja selaamalla.

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelu ystävällisesti varmisti Suomen Luonnolle, ettei maksimilämpö ole mainituilla mittausasemilla pudonnut putken alun jälkeen alle 25,1 asteen. Tasan 25 asetta kun ei riitä helteeseen.

Vain harva asema koettelee nyt ennätyksiä, sillä varsinkin kuun vaihteen päivät (30.7. ja 1.8. ) katkaisivat tylysti helleputken monilla muilla paikkakunnilla.

Milloin paikkakuntakohtaiset putket katkeavat? Tämänhetkisten ennusteiden mukaan perjantain ja lauantain pitäisi vielä olla hellepäiviä ainakin osalla putkipaikkakunnista. Uusi ennätys on siten todennäköisesti luvassa.

helleilmastokuumasää

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.