Suomi saa uuden kansallispuiston Suomussalmen Hossaan. Hallituksen päätöksestä kertoi Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tänään Helsingissä.

Hallitus on aiemmin luvannut, että Suomen itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017 perustetaan yksi puisto, mutta luonnonsuojelujärjestöt ja muun muassa vihreät ovat vaatineet kansallispuistoa sekä Uudenmaan Porkkalaan että Kainuun Hossaan. Porkkalaan hallitus esittää nyt perustettavaksi luonnonsuojelualuetta.

”Hallituksen varaama kolmen miljoonan euron kärkihankeraha riittää vain yhteen kansallispuistoon. Hossan alue saadaan noin 2,5 miljoonalla siihen kuntoon, että siellä voidaan viettää juhlallisia avajaisia vuonna 2017. Loput ohjataan Porkkalan kehittämiseen”, Tiilikainen sanoi.

Puiston ja luonnonsuojelualueen perustaminen vaatii valtiolta varsin vähän. Suomussalmen Hossa on ollut metsähallituksen retkeilyalue vuodesta 1979 lähtien; metsähallitus tosin katsoo, että monet palvelurakenteet ovat käyttöikänsä loppupäässä. Porkkala taas oli kansallispuisto ennen sotia, kunnes se vuokrattiin Neuvostoliitolle, ja puisto lakkautettiin vuokra-ajan jälkeen. Nyt Porkkalassa on 24 valtion suojelualuetta, jotka voivat toimia uuden, laajemman suojelualueen pohjana. Valtaosa suojelualueen pinta-alasta tulisi olemaan valtion yleisten vesialueiden matalikoilla. Yksityisten maanomistajien maita Porkkalassa ei aiota hankkia.

”Puoli miljoonaa euroa edistää Porkkalan suojelu- ja virkistyskäyttöä kuitenkin merkittävästi. Se on iso panostus, eihän tuollaista rahaa tänä aikana oikein mistään muualta voi saada”, sanoi Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Tapani Veistola. ”Nyt tuleva satsaus tekee siitä helpommin valmisteltavan kansallispuistohankkeen seuraavaan hallitusohjelmaan.”

Hossa on tunnettu muun muassa kirkkaista kalavesistään sekä kalliomaalauksistaan, joita on sekä Somerjärven Värikalliolla että Kuusamon puolella olevan Julma-Ölkyn rannoilla. Uuteen kansallispuistoon esitetään liitettäväksi myös Moilasenvaaran natura-alueet, joilla on vanhaa metsää. Kansallispuisto ulottuisi sekä Suomussalmen että Kuusamon puolelle.

Lisätty klo 13:58 14.1.2016 suojeluasiantuntija Tapani Veistolan kommentti.

8PorkkalaJuhoJuutilainen

Porkkalanniemeä. Kuva: Juho Juutilainen, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

HossakansallispuistoPorkkalanniemi

Tunne luontosi

Lähde retkelle metsään, suolle, merelle, kauas ja lähelle.
Tutustu, opi, ihastu ja voimaannu. Koe Suomen Luonto!