Savitaipaleelta löytyi Suomelle uusi sudenkorentolaji, idänjokikorento (Gomphus flavipes). Jouko Rantanen valokuvasi lajin koirasyksilön lauantaina 6. syyskuuta Savitaipaleen Tornion kylässä. Laji on aiemmin tavattu mm. Virossa, Latviassa ja Liettuassa, mutta tämä on ensimmäinen havainto Pohjoismaista.

Suomessa on nyt tavattu neljä jokikorentolajia. Idänjokikorento muistuttaa läheisesti maassamme melko yleistä aitojokikorentoa, jota lentää alkukesästä. Ruumiin keltaiset kuvioinnit ja jalkojen väritys ovat lajeilla erilaiset. Idänjokikorento lisääntyy isoissa, hitaasti virtaavissa joissa. Suomessa tavattu yksilö lienee vaeltanut meille kaakosta.

Sudenkorentojen harrastus on kasvanut Suomessa voimakkaasti 2000-luvulla. Tänä aikana on löydetty kymmenen maalle uutta sudenkorentolajia. Suomessa tavattujen sudenkorentolajien määrä on nyt 62. Lajimäärää ovat kasvattaneet ilmaston lämpeneminen ja sudenkorentojen lisääntynyt harrastus. Idänjokikorento on jo toinen vuonna 2014 löydetty uusi laji, sillä kulku-ukonkorento löytyi Suomesta ensi kerran tänä keväänä.

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.