Vaatteiden huoltaminen oli vielä muutama vuosikymmen sitten suorastaan kansalaistaito. Vaatteet olivat isoja investointeja, ja niiden käyttöikä haluttiin venyttää mahdollisimman pitkäksi. Pikamuodin myötä vaatteiden arvostus kuitenkin laski.

”Kun T-paita maksaa lounaan verran, motivaatio pitää vaatteesta huolta ei ole enää niin korkealla”, sanoo vaatehuoltoon erikoistuneen Arkivé Atelier -yrityksen perustaja Maria Manninen.

Muutosta parempaan on onneksi ilmassa, ja vaatehuolto alkaa luonnon resurs­sien säästämisen nimissä kiinnostaa yhä enemmän sekä kuluttajia että yrityksiä. Mannisen mukaan huoltaminen alkaa olla vaatteiden kestävyydessä jo yksi keskeinen osa-alue esimerkiksi käytettyjen vaatteiden kaupan ja ekologisten materiaa­lien ohella.

Perusarjessa kannattaa Mannisen mielestä kiinnittää ensimmäiseksi huomiota pyykkäykseen tai oikeastaan sen tarpeeseen tai tarpeettomuuteen.

Vesipesun sijaan vaate raikastuu tuulettamalla tai höyryttämällä, ja yksittäiset tahrat voi pestä paikallisesti, eikä koko vaatetta tarvitse aina viskata koneeseen. Näin säästyy vettä ja energiaa. Jatkuva peseminen kuluttaa vaatteita, jolloin käyttöikä jää väistämättä lyhyemmäksi.

Salainen ase vaatteen pinnassa olevaa, imeytymätöntä likaa vastaan on perinteinen vaateharja. Sillä saa tupsuteltua pois tavallisen pölyn lisäksi esimerkiksi koirankarvat, leivonnassa pöllähtäneet jauhot ja leikki-ikäisen haalareita kuorruttavat kuraroiskeet.

Harjakäsittely paitsi häätää irtolian, myös silottaa kankaan pintaa, mikä poistaa ja ennaltaehkäisee nyppyjen muodostumista. Varsinkin herkästi nukkaantuvat vaatteet, kuten villatakit ja muut neuleet rakastavat harjaamista.

Kun vaatteita opettelee huoltamaan, arvostus niitä kohtaan kasvaa ja oman vaatekaapin sisältökin alkaa näyttää houkuttelevammalta. Myös ymmärrys materiaaleista lisääntyy, jolloin tietää entistä tarkemmin, minkälainen vaate sopii parhaiten omaan käyttöön.

Hyvässä lykyssä harmilliset hutiostoksetkin jäävät silloin vähemmälle.

Viisi vinkkiä vaatehuoltoon

1. Tarkista pesurutiinit

Opettele pesemään vaatteet oikein. Herkille kuiduille on pesu-koneissa omat ohjelmansa, eikä esimerkiksi villan peseminen ole vaikeaa. Vältä pikaohjelmia, sillä ne eivät puhdista vaatteita kunnolla.

2. Hyvästit tarraharjalle

Tarrarulla, josta repäistään näkyviin aina uusi liimapinta, on monen suosikki. Siitä tulee kuitenkin paljon roskaa, ja liima saattaa jättää vaatteisiin tahroja. Vaihda tarrarulla perinteiseen vaateharjaan.

3. Testaa höyrystin

Jos silittäminen tuntuu vaivalloiselta, kokeile höyryttämistä. Silitysmokat ja kamppailut raskaan silityslaudan kanssa voi unohtaa. Höyryttäminen oikoo rypyt ja raikastaa, jolloin pesuväliä voi pidentää.

4. Huolla ja myy

Jos päätät myydä vaatteen eteenpäin, huolla se myyntikuntoon. Tahraton ja nypytön vaate näyttää houkuttelevammalta ja herättää ostajan kiinnostuksen varmemmin. Nypyt on helppoa poistaa nukkaleikkurilla.

5. Ota rennosti

Vaatteiden huoltaminen on melko vaivatonta, mutta jos tiedät olevasi mukavuudenhaluinen, valitse helppohoitoista päällepantavaa. Vaikkapa merinovilla pysyy siistinä pienemmällä vaivalla kuin kashmir.

Vinkit antoi vaatehuoltoon erikoistuneen yrityksen Arkivé Atelierin perustaja Maria Manninen.

Kuva: Shutterstock

Arkivé Ateliergarderobiharjaushöyryttäminenkestävä kulutusMaria Manninentuuletusvaateharjavaatehuoltovaatteet

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €