Tuore maalaus, jossa Helsingin Vanhankaupunginkoski virtaa vapaana myytiin Jasper Pääkköselle Luonnonsuojeluliiton toimiston avajaistapahtumassa 26.9.2014.

Taiteilija Lauri Tervon maalaus, jossa Helsingin Vanhankaupunginkoski esittäytyy ilman patoa, ei ehtinyt olla pitkään myynnissä. Näyttelijä ja kala-aktiviivi Jasper Pääkkönen osti sen tänään Luonnonsuojeluliiton uusien toimitilojen avajaisissa Helsingin Lauttasaaressa. Pääkkönen maksoi teoksesta 4000 euroa, josta tuhat euroa menee heti ympäristömerkkijärjestelmä Ekoenergian ympäristörahastoon.

Juuri Pääkkönen oli alun perin keksinyt ajatuksen, että taideteos voisi hyvin näyttää, millainen koski luonnostaan on kyseessä. Kukaan ei ole nähnyt vapaata koskea yli sataan vuoteen.

Näin syntyi teos Vapaa Vanhankaupunginkoski.

”Koin suurena kunniana saada olla mukana tällaisessa hankkeessa”, Tervo sanoo. ”Olen maalannut paljon virtanäkymiä. Vedenkorkeustietoja sain Jukka Relanderilta.”

Lauri Tervo Vanhanaupunginkoskella. Kuva: Ekoenergia.

Maalaus syntyy syyskuun puolivälissä. Kuva: Ekoenergia.

Nykyisellään pato kesyttää hienon alkuperäisen koskinäkymän ja estää taimenen esteettömän nousun Vantaaseen. Sen purkamista esitettiin viimeksi pari päivää sitten eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa. Maalauksessa näkyy, miten koski ulottuisi kahleitta kauas ylävirtaan.

Koskessa on museovoimala, jonka tuotanto on hyvin vähäinen. Tällaisia pikku voimaloita joista on kalojen nousulle haittaa, on Suomessa paljon.

Lauri Tervo on maisemistaan tunnettu  taiteilija, jonka maalaukset myös syntyvät suurelta osin ulkona luonnossa. Suomen Luonto haastatteli Tervoa kaksi vuotta sitten.

Jasper PääkkönenLauri TervoVanhankaupunginkoskiVantaanjoki

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.