Ajankohta ei ole suorastaan poikkeuksellinen, mutta tuollaiseen vuodenaikaan on useimmiten puutiaiselle liian koleaa. Puutiainen on vaihtolämpöinen, ja sen liikkeet hidastuvat kylmissä oloissa. Mutta kissan karvoituksessa sillä on hyvä olla. Liekö kissa peräti istahtanut puutiaisen päälle?

Puutiainen elää keskimäärin kolme vuotta. Se on joka vuosi eri kehitysasteella ja nauttii joka asteella veriaterian. Ensin se on vaivoin paljain silmin näkyvä touk-

ka, jolla on vain kolme raajaparia, sitten isompi nymfi, jolla on jo neljä paria raajoja mutta ei vielä kypsiä sukurauhasia, ja lopulta aikuinen.

Kotielikoista löytyviä ja verta imeneitä naaraspuutiaisia, niitä isoja harmaita, ei pidä missään tapauksessa päästää pihamaalle. Yksi naaras munii parituhatta munaa, joten pihalla olisi pian tosi paljon puutiaisen toukkia odottelemassa veriateriaa. Puutiaiskoiraitakin voi löytää lemmikkieläimistä, nimittäin parittelemasta naaraan vatsapuolelta. Koiras on niin paljon naarasta pienempi, että sitä voi erehtyä pitämään puutiaisen loisena.

kissapuutiainen

Hyvän mielen joululahja

Anna lahjaksi lumoava luontokokemus.
Tilaamalla Suomen Luonnon tuet suomalaisen luonnon suojelua.