Hallitus on luvannut perustaa yhden kansallispuiston. Koska hallituksen lupaus on mahdollisimman niukka, puistoehdokkaiden edustajat käyvät kilvan esittelemässä hankkeita päättäjille.

Asia on kuuma juuri nyt, sillä kyseessä on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 hanke. Jotta puisto ehditään perustaa, se olisi saatava eduskuntaan jo ensi vuonna. Siksi ympäristöministeriön arvellaan päättävän ehdokkaasta lähikuukausina.

”On veikattu ja kuultu monesta lähteestä, että ministeriö voi päättää asiasta jo tänä vuonna”, sanoo Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Vahvimpina ehdokkaina uudeksi puistoksi ovat olleet Uudenmaan Porkkala ja Kainuun Hossa, ja Suomussalmen ja Kirkkonummen kunnat ovat nyt hyvin aktiivisia asiassa. Kilpasilla on siten eteläinen rannikko- ja saaristoluonto ja Kainuun metsien ja järvien Suomi – kurottaisipa Hossa vielä Kuusamon Julma-Ölkyn rotkojärvelle. Porkkalan erikoisuus on, että osa ehdotetusta puistosta on jo ollut kansallispuisto, mutta alueen vuokraus Neuvostoliitolle johti puiston lakkauttamiseen.

Porkkalan maisemaa. Kuva Pentti Taskinen / Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

Porkkalan näkymiä. Kuva Pentti Taskinen / Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri

Molemmissa ehdokkaissa on tarjolla jo valmiita palvelurakenteita, joten puistojen perustaminen ei olisi kovin kallista. Puistohankkeita on pohdittu niin kauan, että ne ovat käytännössä valmiita – vain toteuttaminen puuttuu.

Vihreät huomasi tässä tilaisuutensa ja ehdotti viikko sitten, että molemmat puistot voidaan perustaa.

”Ehdotamme, että kansallispuisto perustetaan sekä Porkkalaan että Hossaan”, sanoi kansanedustaja Pekka Haavisto tilaisuudessa, jossa puolueen entiset ympäristöministerit Haavisto, Satu Hassi ja Ville Niinistö erittelivät ajankohtaisia kysymyksiä.

Myös luonnonsuojelujärjestöt kannattavat sekä Hossaa että Porkkalaa. Luonto-Liitto on ollut huolissaan Hossan retkeilyalueen hakkuusuunnitelmista, jotka heikentäisivät alueen suojeluarvoa. Kansallispuistostatus lopettaisin alueen nakertamisen. Porkkalassa puolestaan pääkaupunkiseutu saisi merikansallispuiston, ja koko Suomi katsoisi juhlavuotensa kunniaksi myös merelle.

 

HossaKansallispuistotPorkkala

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.