Villieläinkauppa kiellettiin Kiinassa, mutta se voi jatkua perinteisen lääketieteen turvin
Kiinan hallinto asetti pysyvän kiellon villieläinten kaupalle ja syömiselle helmikuun lopulla. Kielto syntyi koronaviruksen aiheuttaman pandemian seurauksena, ja sen on tarkoitus estää uusien epidemioiden synty tulevaisuudessa. Jo tammikuun lopussa asetettiin tilapäinen kielto.
Tuore kielto on ilahduttanut sekä paikallisesti että kansainvälisesti toimivia luonnonsuojelijoita. Toisaalta huolta aiheuttavat kiellon porsaanreiät, sillä uusi asetus ei koske villieläinten lääketieteellistä käyttöä, turkiskauppaa, eikä eläinten tieteellistä käyttöä.
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että ruoalla on lääkinnällisiä vaikutuksia. Siten lääkäri voi määrätä potilaalle tiettyä villieläintä syötäväksi, mikä mahdollistaa laajamittaisenkin villieläinkaupan jatkumisen.
Esimerkiksi muurahaiskäpyjen suomuja käytetään Kiinassa lääkinnällisesti tonneittan, vaikka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut maailman kaikki kahdeksan lajia uhanalaisiksi. Suojelujärjestöjen edustajat lisäksi pelkäävät, ettei valtio varaa riittäviä resursseja viranomaisille kiellon valvomiseksi.
Villieläinkaupan kielto tullaan päivittämään lakiin myöhemmin tänä vuonna. Kiinan nykyinen luonnonvaraisia eläimiä koskeva laki on vuodelta 1988. Sittemmin lakia on päivitetty neljä kertaa.
Nykyisin se kieltää 400 lajin pyytämisen ja tappamisen. Jopa 1480 luonnonvaraisen lajin kauppa on sallittu, ellei niitä ole pyydetty luonnosta. Tämäkin säännös mahdollistaa laittomasti luonnosta pyydettyjen eläinten kaupan, sillä sen jälkeen kun eläin on salakuljetettu tarhalle, sen myyminen tarhalta eteenpäin on laillista. Eläimen alkuperän selvittäminen on työlästä ja vaatii usein dna-testausta, eikä paikallisilla viranomaisilla ole voimavaroja valvoa tarhojen toimintaa.