Talvipäivänseisaus on tänä vuonna 21. joulukuuta. Maapallon pohjoisella pallonpuoliskolla on silloin vuoden lyhin päivä. Aurinko on tuolloin alimmillaan taivaalla eikä nouse Napapiirin pohjoispuolella lainkaan. Sen jälkeen päivä alkaa pidentyä aina kesäpäivänseisaukseen 21. kesäkuuta asti.

Viime vuoden talvipäivänseisauksen aikaan, 21. joulukuuta, sukseni liukuvat kevyesti pitkin pohjoissavolaisen Tiilikkajärven jäätä rantoja seuraillen. Vieressä kohoaa Pohjoisniemi, lähes koko järven halkaiseva kapea harju. Lunta on parikymmentä senttiä ja hiihtäminen metsäsuksilla helppoa.

Hiihtomatkaa ei kerry muutamaa kilometriä enempää, mutta aurinko on jo matalalla, kun Kosevan autiotuvan hirsiseinä pilkistää lumisten puiden lomasta. Talvipäivänseisaus on vuoden lyhin päivä myös Rautavaaralla. Aurinko nousee kello 9:51 ja 14:19 se jo painuu Tiilikkajärven taakse. Päivälle kertyy mittaa 4 tuntia 28 minuuttia. Näkyvissä Aurinko on vielä lyhyemmän ajan, sillä sen säteet eivät yllä pohjoissavolaisen metsän joka sopukkaan. Tunteja vuorokaudessa on toki yhtä monta kuin tavallisestikin, mutta suurin osa niistä vain on yötä.

Eikä pimeä aivan heti laskeudu. Ensin on hämärä, jolle on useita määritelmiä. Merenkulkija arvioi sijaintinsa nauttisen eli merenkulkijan hämärän aikaan, jolloin taivaalta erottuvat kirkkaimmat tähdet ja merellä tärkeä horisontti. Astronominen eli tähtitieteellinen hämärä on käytännössä jo pimeää, ja taivaalta erottuu himmeämpiäkin tähtiä.

Ensimmäiseksi auringonlaskun jälkeen tulee kuitenkin porvarillinen hämärä. Aurinko on silloin korkeintaan kuusi astetta horisontin alapuolella. Sen aikana käsityöläiset näkivät vielä tehdä töitä ulkona. Minä hakkaan autiotuvalla halkoja.

Markus Sirkka retkeili talviseisauksen aikaan, vuoden pimeimpänä päivänä, Tiilikkajärven kansallispuistossa. Lue koko juttu Suomen Luonto -lehden numerosta 10/2013!

joulukuukansallispuistoRetkivinkkitalvipäivänseisausTiilikkajärvi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.