Wildlife Photographer of the Year -kuvakilpailun yleisön suosikki -sarjan voitti kanadalainen luontokuvaaja Jo-Anne McArthur kuvallaan ”Pikin and Appolinaire”. McArthur kuvasi lämpimän hetken gorillan ja sen auttajan välillä. Iso-Britannian luonnontieteellisen museon järjestämään kuvakilpailuun lähetettiin lähes 50 000 valokuvaa, joiden joukosta valittiin 24 otosta yleisöäänestykseen. Lähes 20 000 ihmistä kävi antamassa äänensä parhaalle luontokuvalle.

Voittajakuvan Pikin-niminen tasankomaagorilla oli pyydystetty luonnosta, ja se oli tarkoitus myydä lihaksi, kun Ape Action Africa -järjestö vapautti sen. McArthur nappasi kuvan, kun Pikiniä kuljetettiin turvaan. Gorilla heräsi kuljetuksen aikana nukutuksesta, mutta pysyi koko matkan rauhallisena saattajansa Appolinaire Ndohoudoun kanssa. Myös Ndohoudou on joutunut lähtemään kodistaan Chadin sisällissodan vuoksi. Uudessa elämässään hän on päässyt työskentelemään villieläinten suojelun parissa ja rakentamaan lämpimiä suhteita pelastamiensa gorilloiden kanssa.

”Olen niin kiitollinen että tämä kuva vetosi ihmisiin ja toivon, että se voisi inspiroida meitä välittämään hieman enemmän eläimistä. Mikään myötätunnon ele eläimiä kohtaan ei ole liian pieni”, McArthur kuvailee.

Hän kuvaa usein julmuuksia, joita eläimet kohtaavat ihmisten käsissä, mutta pääsee joskus myös todistamaan pelastuksen, toivon ja vapautuksen hetkiä. Juuri tällaiseksi McArthur kuvailee Pikinin ja Appolinairen tarinaa – kauniiksi hetkeksi ystävien kesken.

Luonnontieteellisen museon johtaja Sir Michael Dixonin mukaan McArthurin voittajakuva symboloi ihmisten mahdollisuutta suojella maapallomme hauraimpia lajeja ja luoda kestävämpi tulevaisuus planeetallemme.

”Jo-Annen otoksen kaltaiset luontokuvat ovat muistutus siitä, että voimme toimia toisin ja vaikuttaa osaltamme siihen, millaisen jäljen jätämme ympäristöömme”, Dixon sanoo.

Wildlide Photographer of the Year on Iso-Britannian luonnontieteellisen museon vuosittain järjestämä kilpailu, jossa kisaavat maailman parhaat luontokuvat ja kuvajournalistit. Voittajakuvat ovat esillä Britannian luonnontieteellisessä museossa toukokuun loppuun saakka.

luontokuvaluontokuvaus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.