Kyssäkaali näyttää ihan juurekselta, mutta on nimensä mukaisesti kaali. Kasvista syödään varren yläosaan muodostuva varsimukula, jota sanotaan kyssäksi.
Kyssäkaali on varmaankin monelle kaaliperheen kummajainen, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä kaliumia ja kalsiumia. Ruuaksi sitä voi käyttää joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Raasteena kyssä sopii hyvin vaikkapa porkkanan kaveriksi. Muutenkin sitä voi käyttää juuresten tavoin esimerkiksi padoissa, paistoksissa ja keitoissa.

KYSSÄKAALIVIVAHTEISIA RESEPTEJÄ, OLE HYVÄ!

Kyssäpihvit
1 kyssäkaali
2 porkkanaa
2 perunaa
pala lanttua tai naurista
1 tl suolaa
1 rkl yrttimausteseosta
2 rkl kuivattuja sieniä jauhettuna
2 kananmunaa
½ dl perunajauhoja
½ dl mantelijauhetta

Jogurttikastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
basilikaa
loraus sitruunamehua
suolaa

Kuori ja raasta kyssäkaali sekä juurekset. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Paista pihvit esimerkiksi pienellä lettupannulla voissa tai öljyssä.
Sekoita jogurttikastikkeen kaikki ainekset sauvasekoittimella ja tarjoile pihvien kanssa.


Uunijuurekset

2 porkkanaa
2 punasipulia
1 palsternakka
1 kyssäkaali
pala selleriä
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
1/2 dl hunajaa
Hienonnettua timjamia sekä rosmariinia

Kuori ja leikkaa kaikki juurekset lohkoiksi. Voitele uunivuoka öljyllä ja asettele kasvikset vuokaan. Kääntele ja mausta hunajalla, suolalla sekä yrteillä. Kypsennä noin 40 minuuttia 200 asteessa. Tarjoa kuumina esimerkiksi uunikalan kaverina.


Kyssäkaali-mantelilaatikko

kilo kyssäkaalia
vettä
suolaa
1 dl mantelirouhetta
3 rkl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa

pinnalle:
2 rkl mantelirouhetta
2 rkl voita

Kuori ja lohko kyssäkaalit. Keitä runsaassa, suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois. Soseuta kyssäkaalilohkot. Lisää soseeseen mantelirouhe, siirappi, korppujauho sekä kerma sekoittaen. Kaada sose voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti. Nauti vihersalaatin kanssa.

kyssäkaali resepti ruokaohje

Tunne luontosi

Tilaamalla Suomen Luonnon pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista ja tuet suomalaisen luonnon suojelua.
Digiarkistossa näköislehtinä lähes koko lehden 81-vuotias historia.