Onko puutarhassasi ylijääviä omenoita?

Omenan satokausi lähestyy ja pian hedelmiä saattaa tipahdella liiaksikin. Toisinaan sato on niin runsas, ettei kaikkia omenoita ehdi poimimaan, eikä niitä tule hyödynnettyä. Voit kuitenkin ilahduttaa ylijäävillä omenoillasi helposti myös muita! Susanna Pykäläisen perustama Omenasieppari nimittäin valmistaa kompostiin joutavista omenoista herkullista mehua myyntiin ja työllistää samalla ihmisiä, joille se olisi muuten haastavaa.

Satokauden aikana työntekijät, eli omenasiepparit, kiertävät pääkaupunkiseudulla omenoiden luovuttajiksi ilmoittautuneiden pihoilla. Siepparit poimivat vierailullaan omenat ilmoitetuista puista ja siivoavat puunaluset pudonneista ja pilaantuneista omenoista. Tarvittaessa vierailulla voidaan myös haravoida ja rakentaa komposti. Enää ei siis tarvitse huolehtia, vaikka koko piha uhkaisi täyttyä hedelmistä!

Mukaan voi ilmoittautua, vaikkei vielä tietäisikään, kuinka paljon omenapuut tänä vuonna tuottavat. Omenasiepparit varmistavat tilanteen ennen vierailuaan ja ottavat yhteyttä, kun on sadonkorjuun aika. Kiitokseksi osallistumisesta saa pullon maukasta omenamehua!

Lue lisää ja ilmoittaudu luovuttajaksi täällä!

Lahden ympäristöpajan uusi puoti

Tulevana lauantaina avataan Lahden liikekeskus Korissa ympäristöpajan uusi puoti, jossa myydään laadukkaita uusiotuotteita. Tuunattujen tuotteiden lisäksi tarjontaan kuuluu muutakin. Ympäristöpajan puodista saa myös palveluita kuten Lapakiston ohjattuja retkiä, retkeilyalueiden karttoja ja sienineuvontaa. Villähteen keskuksessa toimii lisäksi muita käsityöalan yrittäjiä. Avajaisia vietetään Villalähteen kylämarkkinapäivänä 29.7. alkaen klo 8.30. Jatkossa puoti palvelee arkisin ja lauantaisin.

Pentinkulman päivät kysyy: Kenelle Jussi maansa kuokki?

Tällä viikolla on vuorossaan jo 40. Pentinkulman päivät. Kirjallisuusfestivaalilla keskustellaan tänä vuonna siitä, mikä on suomalaisten suhde maahan ja onko maa suomalaisille omistamisen ja hyödyntämisen kohde vai onko sillä myös syvempiä merkityksiä.

Ohjelmistosta voi nostaa esiin esimerkiksi sunnuntaina esitettävän Eikä kukaan meitä enää etsi, joka on ilmastonmuutoksesta kertova Teatteri Siperian 10-vuotisjuhlanäytelmä. Tommi Kainulaisen näytelmässä tavalliset ihmiset pohtivat ratkaisujaan, valintojaan ja tulevaisuuttaan suhteessa ehkä suurimpaan kriisiin, jonka ihmiskunta on koskaan kohdannut. Vakavaa aihetta käsitellään näytelmässä humoristisella otteella.

Kirjallisuuskeskustelujen ja näytelmien lisäksi tapahtumassa riittää muutakin ulkoilmaohjelmaa. Urjalassa voi nauttia esimerkiksi perinnevaljakkoajoista ja pyöräretkestä.

Pentinkulman päivät -kirjallisuusfestivaali järjestetään vuosittain Pirkanmaan Urjalassa. Tapahtuma alkaa tulevana lauantaina 29.7. ja päättyy viikon päästä sunnuntaina 6.8. Lue lisää tapahtumasta!

Eikä kukaan meitä enää etsi -näytelmän rooleissa nähdään Tuukka Huttunen, Marika Heiskanen ja Karoliina Blackburn. Jääkarhua esittää Tytti Marttila. Kuva: Petri Tuhkanen.

KoriLahtiOmenasieppariomenatPentinkulman päivätVillähde

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.