Teksti: Leena Ahti ja Antti Halkka
Kuvat: Leena Ahti

Leena Ahti oli mökillään Mänttä-Vilppulassa Leppälammen rannalla, kun hän todisti harvinaisen tapauksen viime tiistaina 20. huhtikuuta. Jokavuotinen tuttu joutsenpariskunta oli saapunut muuttomatkaltaan lammelle.

Ahti ryhtyi kuvaamaan joutsenia mökin ikkunan lävitse ja huomasi toisen linnuista siirtyneen lähemmäs metsän reunaa. Silloin ilves loikkasi joutsenen kimppuun metsän siimeksestä.

Hyökkäyskin tallentui kuvaan: joutsen roiskauttaa siivet koholle mutta ilveksen ruskea hahmo on jo päässyt lintuun kiinni.

”Juoksin ovelle ja koitin pelästyttää ilveksen huutamalla sille, mutta eläin ei mitenkään reagoinut minuun.”

Taistelu näytti tämän jälkeen vain yltyvän ja alla olevat kuvat Ahti otti tämän jälkeen.

”Jäällä käytiin parin minuutin taistelu, joka tallentui kameraani”, hän kertoo.

 

Sitten ilves päästi otteensa joutsenesta jostain syystä irti.

”Silloin joutsen pääsi hurjasti juosten siivet ylhäällä avoveteen ja jäi sinne apaattisena uimaan.”

Linnun puoliso oli koko taistelun ajan ollut kauempana ja lensi nyt katsomaan kumppaniaan.

”Se kierteli muutaman kerran, mutta lensi sitten pois lammelta eikä enää palannut.”

Leena Ahti soitteli eri tahoille ja kysyi, miten menettelisi pahasti vahingoittuneen joutsenen kanssa. Eläinlääkäri päätyi siihen, ettei lintua voida enää pelastaa ja eräs metsästäjä kävi lopettamassa linnun.

Ahti ei tiedä, mitä joutsen teki rannassa. Pari on pesinyt toisella lammella lähettyvillä ja viettänyt aikaa myös mökkilammella. Hän arvelee, että joutsen kenties tutki, sopisiko myös tämän lammen ranta pesimäpaikaksi, mutta saattoi se hakea myös ravintoa.

Tarkennetttu juttua 23.4.2021 klo 21. Lisätty lause ”Taistelu näytti tämän jälkeen vain yltyvän ja alla olevat kuvat Ahti otti tämän jälkeen.” Näin on selvemmin erotettavissa, että ilves ei poistunut joutsenen luota kuvaajan toiminnan takia, kuten monet näyttävät ymmärtäneen.

ilveslaulujoutsen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.