Vuoden viimeisessä päivässä oli vahva talven tuntu, kun asettelin Torronsuon kansallispuiston Kiljamon parkkipaikalla reppua selkääni. Pakkanen paukkui talven siihenastisista kovimmissa lukemissa ja luntakin on kertynyt jo reilu kerros.

Pakkasta oli liki parikymmentä astetta, mutta se ei haittaa, sillä liike tunnetusti pitää kylmän loitolla. Sopivaa vauhtia ylläpitämällä olo on juuri sopiva, ei kylmä eikä kuuma.

Kuva: Markus Sirkka

Juhlistimme Teppo-koiran kanssa vuoden vaihtumista kiertämällä Torronsuota, Suomen syvimmäksikin mainostettua suolakeutta, johon turvetta on kertynyt kuuden metrin kerros, syvimmillään jopa 12 metriä.

Kulkumme mukaili suon länsireunaa kiertävää 8,5 kilometrin pituista Suotaival-kesäretkeilyreittiä. Olin varustautunut metsäsuksilla, mutta reitillä pysytellen olisi selvinnyt talvijalkineillakin. Kulkijoita on sen verran, että reitti on tamppaantunut metsäsaarekkeelta ja suoaukealta toiselle mutkittelevaksi mutkamadoksi.

Kuva: Markus Sirkka

Kuva: Markus Sirkka

Kuva: Markus Sirkka

Reitin varrelta tavattu tervehdys. Kuva: Markus Sirkka

Keskitalvinen pakkaspäivä on hiljainen, vakioasukkaista äänessä olivat vain käpytikka ja pari tiaista.

Talvinen suo on hiljainen. Kuva: Markus Sirkka

Enemmän kuului ihmisääniä. Suoaukealla ääni kantaa ja tuo korviin vastarannan hiihtoladulta kantautuvaa puheensorinaa. Jonkin ajan kuluttua muutama hiihtäjä ohittikin meidät. He olivat päättäneet suunnata kesäreittiä pitkin takaisin Kiljamon parkkipaikalle.

Suolla on rauhallista. Näimme päivän aikana kaikkiaan puolen kymmentä hiihtäjää ja jokusen kävelijän. Toista on hiukan keväämmällä. Torronsuo on tunnettu paikallisen Torro Seuran ylläpitämästä latuverkosta, joka on etenkin kevätauringon lämmittäessä ja latuverkoston yllettyä täyteen mittaansa suuressa suosiossa. Silloin suolla käy suksien suihke.

Vuoden 2023 viimeinen auringonlasku Kiljamon luontotornista nähtynä. Kuva: Markus Sirkka

Myös meidän ympyrämme sulkeutui Kiljamon metsäsaarekkeeseen. Sen laella kohoavasta luontotornista avautuvat avarat maisemat moneen ilmansuuntaan. Mutta ensin oli kavuttava ylös. Portaat olivat paksun ja jäisen lumikerroksen peittämät. Teppoa se ei hidastanut, koira oli hetkessä ylhäällä kurkistelemassa, mihin kömpelö kaksijalkainen jäi.

Vuoden 2023 viimeinen auringonlasku. Kuva: Markus Sirkka

Vuoden viimeinen päivä on lyhyt; kuutisen tuntia Auringon noususta siihen, kun se taas painui metsän taakse. Vuoden 2023 retkeilyt päättyivät komeaan auringonlaskuun ja tuikkivaan tähtitaivaaseen

 

 

.

kansallispuistotalviretkeilytorronsuo

Opi luonnosta ja tue luonnonsuojelua!

Suomen Luonnon seurassa pysyt ajan tasalla luonnon tapahtumista koko vuoden ja digiarkistossa pääset sukeltamaan luonnonsuojelun historiaan.