Lintutornista avautuu avara näkymä Arresølle. Kuva: Markus Sirkka

Suomessa tunnetusti riittää järviä, mutta tiesitkö, että pinta-alaltaan piskuisessa Tanskassakin järviä on peräti 120 000?

Lukumäärä riippuu tietysti siitä, minkä kokoinen vesistö lasketaan järveksi. Tanskan järvet ovat arvatenkin pieniä. Maan ympäristöhallinto laskee järveksi kaikki yli aarin eli sadan neliömetrin kokoiset lätäköt. Sadan neliömetrin ja sitä pienemmät vesistöt lasketaan maassa sentään lammiksi. Niitäkin on laskettu 75 000. Yli hehtaarin kokoisia järviä on 2700. Vesistöjen pienuudesta kertoo sekin, että lukuisista järvistä huolimatta Tanskan maapinta-alasta vain 1,4% on järviveden peittämää. Suomessa järvet ja muut sisävedet muodostavat vajaan 10 prosenttia pinta-alasta.

Maan suurin järvi, Kööpenhaminan pohjoispuolella sijaitseva Arresø, on vain vähän Kilpisjärveä suurempi. Kilpisjärvi mahtuu juuri ja juuri Suomen sadan suurimman järven joukkoon (98.)

Näköala järvelle. Kuva: Markus Sirkka

Arresø-järvi Kongernes Nordsjælland -kansallispuistossa. Arresø on pinta-alaltaan Tanskan suurin järvi. Kuva: Markus Sirkka

Tiheä rantakasvillisuus ja korkea ruovikko peittävät retkireittiä taivaltavalta avarammat näkymät Arresølle, mutta reitin katselutasanteelle nousemalle maisema avartuu. Vastarannalla siintää useampi kirkontorni. Lisäksi rannoilta erottuu peltoja ja asutusta: kaunista kulttuurimaisemaa. Selän takana ruovikkoisia rantoja ympäröivät vehreät pyökkimetsät.

Arresø-järven rantametsässä kulkevaa reittiä Kongernes Nordsjælland -kansallispuistossa. Kuva: Markus Sirkka

Leiripaikka Arresø-järven rannalla. Kuva: Markus Sirkka

Vesillä ei näy ketään, vaikka sikäläisittäin suuri järvi on suosittu virkistymiskohde, jonka länsirannan kauas järvelle ulottuva niemi kuuluu Kongernes Nordsjællandin (Kuninkaallinen Pohjois-Seelanti) kansallispuistoon. Sieltä löytyy merkityn patikointireitin lisäksi mm. laituri ja luiska veneiden veteen laskua varten. Se vain pitää muistaa, että moottorin käyttö on järvellä kielletty. Rannalla odottaakin ylösalaisin käännettyjä kanootteja käyttäjiä. Keittokatoksesta nousee savu, siellä on yöpynyt pari paikallista retkeilijää. Runsaiden sinileväkukintojen vuoksi uiminen ei ole ollut järvessä mahdollista useaan vuoteen.

Noin 40 neliökilometrin laajuinen Arresø on selvästi pinta-alaltaan Tanskan suurin. Toiseksi suurin ja vesitilavuudeltaan suurin järvi, Esrum, sijaitsee sekin Seelannissa, itse asiassa vain kivenheiton päässä Arresøn rannalta. Vertailun vuoksi Suur-Saimaa on yli sata kertaa Arresøa suurempi; sillä rantaviivaakin on 14 850km, liki tuplasti enemmän, mitä koko Tanskalla (8750km (Wikipedia)).

järvetTanska

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi vuodeksi 59,50 €