Satelliittihaukka Seljan liikkeet ovat pysyneet yli viikon pimennossa. Todennököisesti lintu ei ole kuitenkaan kuollut vaan ainoastaan joutunut katveeseen. Kadotessaan Kittilän Puljun ja Pokan kylien välillä 31. heinäkuuta Seljan lähettimen gsm-signaali oli näet heikko.

”Se on selvää, että se lensi kännykkäverkon ulkopuolelle”, vahvistaa rengastaja Ari-Pekka Auvinen, joka ripusti lähettimen Seljan selkään. ”Siinä mielessä ei ole vielä mitään syytä olettaa, että se olisi menehtynyt.”

Aina voi toki spekuloida. Periaatteessa on mahdollista, että arosuohaukka joutuisi toisen pedon saaliiksi.

”Varmaan saalistaja olisi sitten isompi petolintu, akselilla kanahaukka–kotka–huuhkaja”, Auvinen laskeskelee. Viirupöllöä hän pitää lähes mahdottomana tappajana muun muassa liian pienen kokoeron takia: ”Viirupöllölle se olisi jo liian suuri saalis, varsinkin naaras, joka on itse melkein viirupöllön kokoinen.”

Myös lajien elinympäristöt ovat kovin erilaiset.

Syksyllä 2017 toinen Suomessa lähettimellä varustettu haukka, Letto, joutui ehkä kanahaukan saaliiksi Puolassa 30. syyskuuta. Tämä tapahtui hyvän kännykkäverkon alueella, joten asia oli helppo havaita.

”Lähetin lakkasi liikkumasta. Siinä on myös lämpötila- ja aktiivisuussensori, ja lämpötila, joka ei oikeastaan koskaan laske alle 25 asteen, laski siihen noin 13 asteeseen, joka Puolassa silloin vallitsi. Aktiivisuus oli nolla.”

Arosuohaukkojen katoilemiset eivät yleensä tarkoita niiden kuolemaa. Kolmas satelliittihaukka Potku hävisi ennen lähettimensä hiljenemistä monta kertaa muuttomatkoillaan, ja onnistui jopa katoamaan keskellä vuoden 2016 pesimäkautta melkein kolmeksi kuukaudeksi Suomen Käsivarteen, Tarvantovaaran erämaahan. Voi olla, ettei Seljakaan ole kaukana sieltä juuri nyt.

arosuohaukkagps-paikannusmuuttolinnutsatelliittiseurantaseljasyysmuutto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.