Pääkirjoitus: Hiihtoloman vaatevalinnoista
Jopa 400-vuotiaaksi elävä arktinen jäähai, holkeri, viettää kesänsä 200–600 metrin syvyydessä. Slow life syrjäisessä merenkolkassa ei ole riittänyt pelastamaan holkeriakaan ihmisten aiheuttamilta moderneilta vitsauksilta, kuten mikromuovilta.
Arktisia meriä piinaavat etenkin tekstiilikuidut. Erityisen paljon merestä löytyy polyesteriä, joka on muovihiukkasissa enemmistönä lähes kaikissa tutkituissa syvyyksissä. Eniten polyesteriä lilluu kilometrin syvyydessä: 50–75 partikkelia kuutiometrissä merivettä.
Suomen Luonto valitsi fleecen 2017 Vuoden turhakkeeksi, koska pesussa fleece-vaatteista tiedetään irtoavan ällistyttävä määrä polyesterikuituja. Ensimmäinen pesukerta on pahin. Siinä fleecestä irtoaa Environmental Science and Pollution Research -verkkolehdessä juuri julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan 180 000–190 000 hiukkasta kiloa kohti.
Uudet vastuullisemmat tekstiilikuidut tekevät tuloaan. Useampikin sellupohjainen kuituinnovaatio on kaupallistamisen kynnyksellä. Niiden valmistusmenetelmissä käytetään vähän tai ei lainkaan liuottimia, prosessien vedenkulutus on vähäinen, ja materiaali on kierrätettävää. Kuluu kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin vastuullisemmista materiaaleista valmistetut vaatteet kykenevät tuotevalikoimallaan kilpailemaan jo 1960-luvulta asti ulkoiluvaatemarkkinoita hallinneen fleecen ja sen tavoin muoviongelmaisten teknisten asujen kanssa.
Nyt on hiihtolomakausi. Kierrätys- ja luonnonkuitujen yleistymistä odotellessa harkitse tarkkaan vaate- ja materiaalivalintojasi. Valitse pitkäikäisiä ja kestäviä tuotteita. Jos sinulla on fleece-vaatteita, käytä ne loppuun, äläkä pese niitä liian usein. Oikeanlaista pesupussia käyttämällä voit saada jopa 40 prosenttia mikromuovista talteen, kun vielä toimitat nukan asianmukaisesti jäteastiaan.