Tänä vuonna leuto talvi on vaikuttanyt myös perhosiin, sillä vuoden ensimmäinen suruvaippa nähtiin lennossa Tohmajärven Onkamossa lauantaina 4.1.2014. Sen havaitsivat nuotiopaikalla taukoa viettäneet metsästäjät.

Suruvaippa (Nymphalis antiopa) on varsinkin Suomen etelä- ja keskiosissa tavattu päiväperhonen, jonka tähän aikaan pitäisi kuitenkin olla jo talvehtimassa.

Suruvaippa talvehtii aikuisena ja lähtee lentoon keväällä maaliskuun tietämillä. Sitä tavataan metsien reunoilla, puutarhoissa ja avoimissa luontomaisemissa.

Etelä-Karjalan Allergia ja Ympäristöinsituutin johtaja Kimmo Saarinen kertoo: ”Suruvaipan tapauksessa perhonen on herännyt onnettomasti lentoon, ehkä jopa risukasoista tai puista, joista retkeläiset ovat nuotionsa viritelleet. Perhosen kohtalo on karu, vaikka se tietysti hakeutuukin heti uuteen talvipiiloon; uusi äkkiseltään etsitty piilo tuskin on alkuperäisen veroinen, ja kun kallisarvoista energiaa paloi lentelyyn keskellä talvea, se saattaa olla kohtalokas vaje  kevään loppupuolella. Niin tai näin, satunnainen suruvaippa ei pistä maailmankirjoja sekaisin – useimmat muut odottelevat säntillisesti kevään tuloa!”

Päiväperhoset reagoivat vahvasti muutoksiin ympäristössämme. Ilmaston lämpeneminen näkyy päiväperhoskannoissa siten, että lajit siirtyvät yhä pohjoisemmaksi. Suomessa viimeisen 10 vuoden ajalla perhoslajien lukumäärä on kasvanut yli 150 lajilla, kun aiemmin etelämmässä viihtyneet perhoset ovat levittäytyneet lämpenemisen myötä pohjoisemmaksi.

 

Suruvaippa-havainnosta kertoi toimittaja Timo Riistaniemi.

perhonenpäiväperhonensuruvaippatalvi

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.