Menneestä talvesta tuli Suomessa kylmin yli kymmeneen vuoteen, sillä sitä kylmempi talvi koettiin viimeksi 2010–2011. Alkutalvi oli erittäin kylmä, ja niin sanottu terminen talvi alkoi Ilmatieteen laitoksen mukaan etelässäkin jo marraskuun puolivälissä. Suomen Luonnossa perinteinen talvi nähtiin mahdollisuutena tallentaa talvi kuviin.

Talvikuvakisamme oli avoinna 1.12.2023–3.3.
2024 välillä otetuille kuville. Kuvia kertyi yli puolituhatta. Niissä näkyy suomalaisen luonnon talvien kirjo etelästä pohjoiseen, pikkulinnuista nisäkkäisiin ja maisemista lumikiteisiin. Kiteitähän on oikeastaan miltei jokaisessa talvikuvassa, sillä talvella vesi jäätyy, ja terminenkin talvi määritellään nollan asteen eli veden jäätymispisteen mukaan!

Toimitus valitsi kymmenen kuvaa yleisöäänestykseen. Kisan voitto meni
 niukalla äänten erolla pohjoiseen Lappiin, missä Anja Sirviö tallensi näkymän Näätämön läheisellä Jänisjärvellä tammikuun puolivälissä. Aurinko on kuvassa juuri laskemassa, eikä kaamoksenkaan päättymisestä ole kuin hetki. Kuvan nimi on yksikertaisesti Talvipäivä. Siinä on pohjoisen suurluonnon voimaa ja juhlaa sekä erämaatunnelmaa – onhan Jänisjärvi Kaldoaivin ja Vätsärin erämaiden välisellä kaistaleella. Kuva on samalla Suomen talven ytimestä, sitkeimmältä talviseudultamme, jossa talvi vaihtuu keskimäärin kevääksi vasta aivan huhtikuun lopulla.

Toiseksi lukijat äänestivät Paul Stevensin kuvan Sinitiainen. Kuvan lintu taituroi järviruovikossa, mistä se ja monet muut linnut etsivät talvella syötävää. Sinitiainen on nopeimmin runsastuneita talvilintujamme, ja lämpenevissä talvissamme yhä enemmän kotonaan.

Kolmanneksi tullut Saija Kiiskisen otos Jääkukkaset kuvaa aikaisin jäätynyttä merta Helsingin Lauttasaaressa; talvi on taikonut jäälauttojen väliin ikään kuin kukkasia. Viime jäätalvi alkoi Itämerellä niin kovana, että vuodenvaihteessa merestä oli jäätynyt noin nelinkertainen määrä suhteessa viimeisen 15 vuoden tasoon. Pian tuulet ja lämmennyt sää pysäyttivät kehityksen, ankaran talven pitkän huokauksen.

Kiitämme kaikkia kisaan osallistuneita ja suosikkiaan äänestäneitä. Kilpailun voittajat palkittiin Luontokaupan ja Partioaitan tuotteilla. Äänestäjien kesken arvotun Urtekramin ihonhoitotuotepaketin voitti Pirkko Aaltonen Valkeakoskelta. Kaikkien kuvan lähettäneiden kesken arvotut Suomen Luonnon lehti+digi -vuosikerrat saavat Anu Niemi Sastamalasta, Eerika Törmänen Frossasta ja Tanja Kujanpää Pihtiputaalta.

Katso täältä kaikki kuvakisaan lähetetyt kuvat >>>

Tässä voittajakuvat sekä satunnaisessa järjestyksessä loput kymmenen parhaan joukkoon äänestykseen valitut:

Talvikuvakisan voittajakuvassa maisema Jänisjärveltä.

1. Talvipäivä. Anja Sirviö. Yleisöäänestyksen ja samalla kisan voittaja.

Talvikuvakisan toiseksi tulleessa kuvassa sinitiainen.

2. Sinitiainen. Paul Stevens. 2. sija.

Talvikuvakisan kolmannella sijalla jääkukkasia meren jäällä Helsingissä.

Jääkukkaset. Saija Kiiskinen. 3. sija.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Kiteitä harmaana päivänä. Sanna Honkala.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Lumen muotoja. Hannu Laatunen.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Meri jäätyy. Timo Karisto.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Orava lumessa. Paul Stevens.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Urpiaisen aamiainen. Marko Jaakola.

Talvikuvakisan parhaimmistoa

Valtavaaran vastarusko. Harry Pulliainen.

kuvakisalumiluontokuvauspakkanentalviTalvikuvakisa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.