Mökkijätteet järjestykseen
Suomalaiset ovat mökkihullua kansaa. Vapaa-ajan asuntoja on satojatuhansia ja vuoden 2021 mökkibarometrin mukaan mökkeileviä suomalaisia on laskentatavasta riippuen 2,4 – 2,9 miljoonaa.
Tällainen joukko tuottaa valtavasti jätettä, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota loma-asuntojen jätehuoltoon.
Biolanin parin vuoden takainen kysely antaa viitteitä siitä, että osa mökkeilijöistä pitää lomaa myös lajittelusta.
Kyselyyn vastanneista yli 2600 ihmisestä 60 prosenttia tunnusti, että mökkioloissa jätteidenkäsittelyssä tulee lipsuttua.
Ongelmakohtana ovat esimerkiksi biojätteet. Ne heitetään sekajätteen joukkoon tai nakataan jopa tunkiolle. Varsinkin viimeksi mainittu on huono vaihtoehto, sillä silloin tulee paitsi kattaneeksi herkkupöydän rotille, myös rikkoneeksi lakia. Paras paikka ruokajätteelle on kompostori.
Erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta muistuttaa, että jätehuolto pitää hoitaa siinä kunnassa, jossa jäte syntyy. Siksi myös vapaa-ajanasunnot on liitettävä järjestetyn jätehuollon piiriin, eikä mökkijätettä saa kuskata kotiroskikseen kuin vain harvoissa tapauksissa.
Vaivattomin vaihtoehto sekajätteen keräykselle on oma jäteastia, mutta harkita kannattaa myös kimppa-astiaa vaikkapa naapurin tai tiekunnan kanssa. Jos kiinteistökohtaista keräystä ei ole järjestetty, sekajäte viedään alueelliseen keräyspisteeseen, jonka käytöstä maksetaan vuosi- tai kausimaksu.
Jätehuollon käytännöt vaihtelevat alueittain, ja Innala kehottaakin tarkistamaan ohjeet oman mökkikunnan viranomaisilta.
Mökin, kuten kodinkin jätehuollossa tärkeintä olisi vähentää syntyvän jätteen määrää ja saada materiaalit mahdollisimman hyvin kiertoon.
Tarkalla lajittelulla ja biojätteen kompostoinnilla sekajätteen määrä vähenee niin ratkaisevasti, että jäteastian tyhjennysväliä voi harventaa. Silloin ympäristön lisäksi myös kukkaro kiittää.
Jätteet kiertoon!
Katso ekopisteiden sijainti ja vie lasit, muovit, metallit, pahvit ja paperit säännöllisesti keräykseen mökilläkin.
Mökkiläisen jätevinkit
1. Unohda polttaminen
Mökin tulisijoissa kannattaa polttaa vain puhdasta puuta, ei jätteitä. Makkarakääreessä voi lukea ”sopii poltettavaksi”, mutta se tarkoittaa polttamista jätteenpolttolaitoksen hallituissa olosuhteissa, ei takassa tai kiukaan pesässä.
2. Muovipakkaus vai muovituote?
Muovin kanssa on syytä olla tarkkana, sillä muovinkeräykseen kuuluvat vain kuluttajamuovipakkaukset, eivät muovituotteet. Esimerkiksi rikkinäisten uimalelujen oikea paikka on sekajäte.
3. Muista paloturvallisuus
Grillihiilet, tuhka ja kekäleet on jäähdytettävä hyvin ennen sekajäteastiaan laittamista esimerkiksi metallisessa sangossa. Pakkaa jäte tiiviisti pussiin, jotta se ei pölise jäteastian tyhjentämisen yhteydessä.
4. Tarkkana huoltohommissa
Mökin huoltotöissä syntyy monenlaista jätettä. Vie vaaralliset jätteet, kuten kyllästetty puu ja maalipurkin jämät niille tarkoitettuun keräykseen. Vaarallisia jätteitä ei saa sekoittaa keskenään tai muiden jätteiden kanssa.
5. Katse ympäristöön
Ajattele jätehuoltoa laajemmin kuin vain jätteenkäsittelynä ja luo kriittinen silmäys mökkiympäristöön. Jos tontille on kertynyt turhaa romua, siivoa se pois. Mökillä on mukavampi touhuilla, kun ympäristö on siisti.
Vinkit antoi Lassila & Tikanojan seniori ympäristömanageri Laura Kemppainen.
Kuva: iStockphoto