Ampiaiset liikkeellä
Suomen Luonto -lehden Facebook-sivuilla on kyselty paljon ampiaisista. Moni on huomannut, että ampiaiset ovat lähteneet suurin joukoin liikkeelle. Puutarhassa ja mökillä ampiaisten lisääntymisen ja kiinnostuksen esimerkiksi ruokaan on voinut havaita monin paikoin. Kysyimme Luonnontieteellisen keskusmuseon pistiäistutkija Juho Paukkuselta muutaman ampiaiskysymyksen.
Onko ampiaisia nyt enemmän kuin kesällä yleensä?
”Ampiaiset tunnetusti runsastuvat lämpimien säiden vaikutuksesta, joten helteinen loppukesä on ollut niille suotuisa. Ampiaisten määrät ovat muutenkin suurimmillaan loppukesällä, jolloin pesät ovat suurimmillaan.”
Ovatko jotkut lajit nyt erityisen yleisiä ja mitkä mistä tämä johtuu?
Suomessa esiintyy 12 yhteiskunta-ampiaislajia, joista kaksi elää muiden pesissä loisina, ja lisäksi n. 30 erakkoampiaislajia.”Yleisimmät lajimme ovat piha-ampiainen eli yleinen ampiainen (Vespula vulgaris), räystäsampiainen (Dolichovespula saxonica) ja norjanampiainen (D. norwegica).”
”Saksanampiainen (V. germanica) on yleistynyt nopeasti viime vuosikymmeninä ja on nykyisin runsain ampiainen esimerkiksi Helsingin ja Turun kaupunkialueilla. Se on tiettävästi tavattu jo Oulusta saakka. Saksanampiaisen yleistyminen kytkeytyy selvästi ilmaston lämpenemiseen. Sen yhteiskunnat kehittyvät hitaammin kuin muiden ampiaisten ja kuningattaret lähtevät keväällä aiemmin liikkeelle. Saksanampiaisen levinneisyys painottuu meillä edelleenkin voimakkaasti kaupunkialueille, joiden ilmasto on ympäröiviä alueita lämpimämpi ns. kaupunkisaarekeilmiön takia. Ampiaisten runsauksissa ei Suomessa ole havaittu kaksi- tai useampivuotista syklisyyttä. Asiaa ei tosin ole tutkittukaan. On mahdollista, että syklisyyttä esiintyy loisten ja/tai sairauksien vaikutuksesta.”
Ovatko ampiaiset nyt ärhäköitä ja mitä ympäriinsä hortoilevat ampiaiset ylipäänsä ovat?
”Sanotaan, että loppukesällä ampiaiset ovat ärhäkämpiä kuin muulloin. Ilmiö todennäköisesti liittyy yhteiskuntien hajoamiseen, jolloin työläisillä ei enää ole pesää hoidettavanaan ja ne lähtevät liikkeelle ihmisten ruokapöytiin ja asumuksiin. Aiemmin kesällä työläiset viettivät suurimman osan ajastaan pesässä jälkeläisiä hoitaen ja pesää rakentaen, ja kuningatar sääteli niiden käyttäytymistä erittämillään feromoneilla”, pistiäistutkija kertoo ilmiöstä.
Päivitetty 6.8.2014: Korjattu räystäsampiaisen latinankielinen nimi.