Saimme Rakas puolukkareseptini -kyselyyn liki 60 ihanaa reseptiä!

Monet niistä periytyvät mummolasta, isoäidiltä tai omalta äidiltä. Reseptit herättävät siis myös ihania makumuistoja. Aina tosin puolukat eivät ehdi metsästä edes kotiin, kun ne päätyvät jo parempiin suihin.

Ei niistä ehdi mitään tehdä, koska tulee syötyä sellaisenaan kaikki. Ne menevät suoraan varvusta suuhun, kirjoitti Jaana Matikka vastauksessaan.

Lämmin kiitos kaikille puolukkareseptinsä lähettäneille!

Heidän kesken arvottiin kahdet puolukanpunaiset Pinnan alla -villasukat. Sukat lähtevät Puolukkamaito-reseptin lähettäneelle Joonas Mikkilälle ja Tikkutollo-reseptin lähettäneelle Pirkko Tuomiselle.

Paljon onnea voittajille!

1. Puolukkasmoothie

Rakastan puolukan hapanta makua ja kehitin itselleni tämän makoisan ja terveellisen aamurutiinin. Olen juonut tätä smoothieta nyt 3 vuotta joka aamu.

200g kotimaista pakastepuolukkaa/tuorepuolukkaa. Pakaste kannattaa sulattaa mikrossa nopeasti,että vitamiinit säilyvät.
1 omena
1 banaani
Kauramaitoa blenderin max-viivaan asti.

Kaikki ainesosat blenderiin ja smoothieksi. Itse laitan blenderin litran kaatimen sellaisenaan jääkaappiin, riittää noin 5 aamuksi.
Ursula Peponis

2. Vegaaninen puolukkasmoothie

Tämä kuuluu omiin vakio aamupaloihin. Puolukkaa on helppo kerätä metsästä ja lyhyessä ajassa on kasassa iso saalis. Pakkasessa on talvella paljon puolukkaa ja tämä smoothie on ajan saatossa muotoutunut nykyiseen muotoonsa ja on omasta mielestä täydellinen aamupala.

n. 100g sokeroimatonta pakastepuolukkaa
1rkl viherjauhetta
0,5 dl kaurahiutaleita
1rkl kuitulisä (kaurakuitu, pellavasiemenrouhe tms.)
1 banaani
25g maustamatonta riisiproteiinia (tai 160g–200g soijajugurtti)
Pieni kourallinen pähkinöitä
Nesteeksi kasvimaitoa ja vettä
Mausteita maun mukaan (vanilija, kardemumma tms.)

Sekoitetaan kaikki ainekset tehosekoittimessa.
Susanna Rauma

3. Puolukka-kasviswokki

1 kesäkurpitsa
1 paprika
1 punasipuli
Puoli kaalia suikaleina
1/5 dl puolukkaa

Leikkaa kasvikset sukuleiksi paista pannulla noin 10–15 mausta ripaus suolaa ja mustapippuria ja vähän ruohosipulia lisää lopuksi puolukat sekaan.
Jaakko Viljanen

4. Puolukkalumi

Tätä mummo teki aina kun oli puolukka-aika.

Kananmunavalkuaisia ja puolukkasurvosta sekä sokeria maun mukaan.

Vatkaa sähkövatkaimella kunnes ilmavan kuohkeaa.
Pauliina Orkamaa Blomberg

5. Sokeripuolukat

Tarjoillaan jäisinä liharuokien kanssa. Lapsuudessa oli hirvenlihaa ja lihaa yleensäkin usein tarjolla, sopivat hyvin myös perunoitten kera!

Pakastetut puolukat
hienoa sokeria

Kierittele jäiset puolukat sokerissa.
Taija Asikainen

6. Puolukkasurvos

Tätä puolukkasurvosta teki jo äitini ja hänen äitinsä. Sopii lisukkeeksi minkä tahansa kanssa, mutta Tampereella erityisesti mustanmakkaran kanssa.

Puolukoita

Survo puolukoita, kunnes on riittävästi mehua peittämään survoksen. Lisää sokeria, jos haluat, mutta säilyy sellainen kylmässä maailmantappiin.
Jyri Saarikoski

7. Puolukkasuola

Puolukkasuola tuo mukavaa pirteyttä maustamiseen.

Suolaa
Kuivattuja puolukoita

Kuivaa puolukat. Sekoita suolaan.
Laura Ahonen

8. Puolukkavaahto

Tämä on rakkain puolukkareseptini. Vanhempani ovat tosi kovia marjastamaan ja senpä vuoksi meillä on lapsuudessani syöty koko syksy marjapiirakoita, paistoksia, rahkoja ja vaahtoja yms. Puolukkavaahto on niin helppo ja nopea valmistaa, että sitä tulee tehtyä omille lapsillekin säännöllisin väliajoin.

4 kananmunaa (vain valkuaiset)
1 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta
(Noin 1 rkl vaniljasokeria)

4 valkuaista vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi, lisätään 1 dl sokeria ja lopuksi vielä 2 dl puolukkasurvosta. Voit myös lisätä hieman vaniljasokeria, jos haluat.
Hanna Koivistoinen

9. Puolukkahillo

Lapsuudessani mummu teki juuri tälläistä puolukkahilloa. Olen jatkanut perinnettä.

1 kg puolukoita (n. 2 l )
2 dl vettä
½ kg hillosokeria

Perkaa marjat mittaa vesi kattilaan ja lisää marjat kuumenna miedolla lämmöllä kun vesi alkaa höyrytä, lisää hillosokeri varovasti sekoittaen anna hillon kiehua kevyesti n. 15 minuuttia nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä n. 30 minuuttia sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana ja kuori vaahtoa pois jos sitä syntyy tölkitä hillo keitettyihin lasitölkkeihin hillo hyytyy noin. vuorokaudessa säilytä hillo jääkaapissa tai kellarissa tai pakasta.
Lotta Lampi

10. Äitin puolukkarahka

2 dl kuohukermaa (vaahdota)
2,5 dl maitorahkaa (sekoita kermavaahtoon)
Puolukoita (rahka-kerma vaahdon sekaan)
Sokeria (lisätään oman maun mukaan)
Sanna Poikonen

11. Puolukkapulmu

Pulmu-palasokeria
Puolukoita

Pulmu-palasokeria ja puolukoita annetaan olla kulhossa huoneenlämmössä 8 tuntia ja aina välillä sekoitetaan ja annetaan sokerin hiljalleen imeytyä puolukoihin.
Sari Lonka

12. Puolukkapaistos

Tätä teki mummoni, kun olin lapsi.

4 dl puolukkaa
1+1 dl sokeria
100 gr voita
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
(Kookoshiutaleita)

Sokeroi puolukat desillä sokeria ja levitä pieneen uunivuokaan.
Sekoita sulatettu voi ja kuivat aineet. Levitä puolukoiden päälle. Paista uunissa (200 c) n. 30 min. Nauti vaniljajäätelön ja hyvän seuran kera.
Sanna Äikää

13. Tikkutollo

Tämä on äidiltä saamani resepti tai oikeammin päähäni tallentunut ohje. Niin tavattoman hyvää!

Puolukoita
Ruisjauhoja
Sokeria
Vettä
Ripaus suolaa

Laita kaikki voideltuun uunipataan. Vispaa aineet sekaisin ja sokeri oman maun mukaan, samoin ruisjauho ja puolukatkin. Anna muhia leivinuunin uumenissa, välillä sekoittaen, samalla jauhojen ja makauden tarkistaminen. Syö maidon kanssa, mieheni syö vaniljakastikkeen kera.
Pirkko Tuominen

14. Puolukkapaistos

Tässä paistoksessa puolukat ovat alla ja taikina kantena päällä. Resepti alunperin anopin ja olen saanut sen puolisoltani. Paras tulos tulee kokonaisista puolukoista, mutta olemme tehneet paistosta myös survoksesta.

3/4 l eli noin 400 g puolukoita
Sokeria maun mukaan

Taikina:
1 kananmuna
1 dl sokeria
150 g voita tai margariinia
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl kiehuvaa vettä

Marjat ja sokeri (maun mukaan) laitetaan voideltuun vuokaan ja pehmennetään uunissa sillä aikaa kun taikinaa tehdään.

Kananmuna ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Lisätään sulatettu rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lopuksi lisätään vesi. Taikina levitetään puolukoiden päälle. Paistetaan 175 asteessa noin 25–30 min. kunnes taikinakansi on kypsä. Nautitaan vaniljajäätelön kera.
Riitta Vassinen

15. Puolukkaglögi

Tämä valmistuu mehumaijalla ja puolukkahillo glögistä ylijääneistä marjaperskoista.
Tykkään käyttää raaka-aineet nuukasti. Näin puolukoista ei jää mitään yli vaan kaikki tulee käytettyä! Glögiä varten ei tarvitse keittää mausteita mehussa vaan maut tekeytyvät pullossa valmiiksi jouluun mennessä. Olen jouluhullu ja tykkään tehdä itse glögiä.

Puolukoita puoli ämpärillistä
Hienoa sokeria noin puoli kiloa
Hillosokeria puolet perskojen painosta eli noin kilo
Glögimaustetta tai kanelitankoja pussillinen

Lisäksi puhtaita lasipulloja ja -tölkkejä sekä mehumaija.

Perkaa puolukat ensin ja keitä mehumaijassa niistä mehu. Pullota pestyihin pulloihin. Ennen kuin täytät pullon, kaada pullon pohjalle tuuman verran hienoa sokeria ja yksi kanelitanko tai kourallinen glögimaustetta. Täytä pullo ja korkita. Ravistele pulloja niin että sokeri liukenee. Säilytä viileässä. Joulun aikaan glögi on valmiiksi maustunut.

Kun olet pullottanut gkögin, kaada mehumaijaan jäänyt marjaperska kattilaan ja lisää hillosokeria puolet perskan painosta. Kiehauta perskoja hillosokerin kanssa muutama minuutti niin että sokeri liukenee. Tölkitä puhtaisiin tölkkeihin ja säilytä viileässä. Perskoista keitetty hillo ei ole niin hapanta. Se on hyvää jugurtin tai ryynimakkaran kanssa.
Lilli Suistola

16. Talkkunahyve

Tätä tuli tehtyä poikani ollessa pieni ja se oli hänen suurta herkkua.

2dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
2 dl puolukoita sekä hieman koristelua varten
1 dl talkkunajauhoja
1/2 dl sokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukat ja talkkunajauhot ja sokeri. Kääntele kermavaahto joukkoon. Annostele maljoihin ja koristele puolukoilla. Tuplaa annos tarvittaessa.
Sirpa

17. Puolukkahyve

Resepti on saatu työkaverilta 1990-luvulla. Aina yhtä hyvää!

2 dl puolukoita
2 rkl sokeria
2 rkl talkkunajauhoja
1 dl maitorahkaa
1 dl kermaa vaahdotettuna

Sekoita kaikki aineet, viimeisenä kermavaahto. Koristele kokonaisilla puolukoilla.
Virpi Viinikka

18. Vesipuolukat

Äiti opetti vesipuolukoiden valmistuksen.

Lasipurkki
Puolukoita
Vettä

Täytä lasipurkki puhtailla puolukoilla. Täytä purkki keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä. Sulje kansi. Säilytä purkkia jääkaapissa tai viileässä kellarissa, jolloin marjat säilyvät vaikkapa seuraavaan satoon asti.
Annika Tyni

19. Puolukkamaito

Lapsuuden loppukesät, haikeus kouluunpaluusta, viimeiset mökkireissut, joilla aamuisin sai tätä ihanaa maitoa, jossa seassa puolukoita. On tuhat hyvää reseptiä puolukasta tullut kokeiltua sen jälkeen, mutta tästä se kaikki 4-vuotiaana alkoi!

Puolukkaa
Täysmaitoa

Sekoita aineet ja tarjoa. Puolukat suoraan poimittuina ja maito jääkylmää!
Joonas Mikkilä

20. Puolukkaomenahillo

Tätä nuorena keiteltiin ystävän kanssa ja puolukoiden kuohuminen aiheutti välillä suht pienessä kattilassa jännitysmomenttia.

1 kg omenoita
1 kg puolukoita
300-500 g sokeria
3-4 dl vettä

Kuutioi omenat, kotimaisia ei tarvitse kuoria. Lisää kattilaan puolukat, omena ja vesi. Keitä hilloa kunnes puolukat ja omenat ovat pehmenneet. Lisää sokeri ja keitä vielä hetki. Purkita puhtaisiin purkkeihin ja nauti.
Marianne Kauppinen-Vähä-Erkkilä

Kuva: Taru Rantala.

lukijakyselyMetsän punaposkipuolukkapuolukkareseptiRakas puolukkarespetiniResepti

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €