Niityn perustajan muistilista
Maamme kedot ja niityt ovat kasvamassa umpeen. Jokainen voi osallistua niittyjen pelastamiseen. Jos niittyä ei ole, sen voi perustaa.
- Niityn perustaminen onnistuu parhaiten lämpimällä, kuivalla ja vähäravinteisella paikalla, mutta muillekin kasvupaikoille löytyy sopivia lajeja. Tärkeintä on valita siemenseos kasvupaikan mukaan.
- Suosi kotimaisia luonnonkasveja. Niiden siemeniä myyvät ainakin AhonAlku ja Suomen Niittysiemen, joilta saa lisätietoja siemenseoksen valintaan. Siemeniä voi myös kerätä itse lähiympäristöstä.
- Ennen kylvöä muokkaa maa ja puhdista se mahdollisimman tarkasti monivuotisten rikkakasvien juurista.
- Paras kylvöaika on syksyllä syys–lokakuussa tai aikaisin keväällä heti maan paljastuttua. Kylvä siemenet maan pintaan. Koska siemenet ovat pieniä, ne kannattaa kylvön helpottamiseksi sekoittaa kylvöjatkeeseen kuten hienoon hiekkaan.
- Jyrää tai tallaa maa kevyesti kylvön jälkeen tai anna sateen painaa se tiiviiksi.
- Ole kärsivällinen, sillä niittykasvit kasvavat hitaasti. Kaksi- ja monivuotiset kukat tekevät ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen, mutta eivät yleensä ehdi kukkia.
- Ensimmäisenä kesänä kannattaa kitkeä rikkaruohoja tai niittää ne niittykasvien taimien yläpuolelta. Kerää niittojäte heti pois.Seuraavina vuosina, kun niittykukat jo kukkivat, hoidoksi riittää niitto ja niittomassan pois kerääminen kukinnan loputtua elo–syyskuussa. Jätä niittomassa niitylle pariksi päiväksi ennen pois korjaamista, niin siemenet ehtivät varista maahan.
Teksti: Marjaana Toivonen