TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Suomen Luonto 2/2020

Suomen Luonto 2/2020

Tässä numerossa selvitämme, minne luontokuva on menossa ja tapaamme neljä erilaista kuvaajaa. Ukkometso tulee kylään, kohtaamme suden ja pyöriäinenkin vierailee! Tutkimme eläinten älykkyyttä ja sitä, mitä lumikiteen muodot kertovat. Opettelemme tuntemaan lehtipuita talviasussa ja retkiluistelemme Päijänteellä. Ilmastoviisas ihminen -sarjan viimeisessä osassa kerromme hiilinielujen tärkeydestä.

Äänestä tämän lehden parasta juttua.

Tämän numeron artikkelit verkossa

Tee testi: Tunnetko puut talviasussa?

Lehtipuiden tunnistaminen talvella on hankalaa, kun lehdet ovat pudonneet. Niiden tuntemiseen löytyy lehtien lisäksi kuitenkin monia muitakin tuntomerkkejä, kuten puun muoto, oksat sekä kaarnan rakenne ja väritys. Testaa tästä tunnetko Suomen tavallisimmat puulajit ilman lehtiä!

Näin puut selviävät kylmästä vuodenajasta – ja ruokkivat samalla monta nälkäistä suuta

Talvilevossa lehtipuiden sisäinen kello tikittää – se mittaa aikaa kevääseen. Linnuille ja muille eläimille puut tarjoavat korvaamattoman ruokakomeron.

Kaksi sanontaa, yksi elämä

Duum duum duum!!! duumgrgrduumgrgr!!! dumdumdumdum!!! rrrgrtgrt!!! Sanoin kuvaamattomasti. Loputtomasti. Ikkunat rätisevät, seinät jymisevät, lattia järähtelee. Päivä on taas ehtinyt iltaan. Voisi lukea, levätä, käydä sitten nukkumaan. Jos voisi.

Neljä kuvaajaa kertoo, miten luontokuva muuttuu

Sosiaalinen media, lähiluonnon arvostus, uudet tekniikat ja valokuvataide muuttavat luontokuvien ilmettä. Pyysimme kunkin alan taitajaa kertomaan, miten parhaat kuvat syntyvät.

Ukkometso tuli kylään

Mauri Leivo pääsi seuraamaan pihametson askareita Sipoossa.

Tapaus susi

Eräänä kesänä näin ja kuulin suden ensi kerran.

Luonnon ja tieteen mesenaatti

Sakari Alhopuro on suurlahjoittaja, joka haluaa tukea luonnon monimuotoisuuden tutkimusta. Hän on myös intohimoinen luontokuvaaja.

Kirjeitä taivaalta

Lumikiteellä on oma historiansa, jonka se kirjoittaa laattoihinsa ja sakaroihinsa matkallaan ilmakehän halki kohti maata.

Vahtikoira: Luontokuvan jäljillä

Digiaika on tehnyt valokuvauksesta helppoa, ja rahalla saa kuvan niin leijonasta kuin karhustakin. Kuvakirjoissa lennetään Kuhmosta Nepaliin ja Amazonasilta Serengetiin. Kuvat ovat mahtavia, mutta mikä on niiden sanoma, entä hiilijalanjälki?

Aivastus on luontohavainto

Maaliskuussa allergista aivastuttaa, kun pähkinäpensaat ja lepät aloittavat kukintansa.

Ilmastoviisas ihminen: Nyt tarvitaan hiilinieluja

Päästöjen vähentämisen lisäksi hiilinieluja tulee vahvistaa. Metsät toimivat tehokkaina nieluina: ne olisi syytä jättää pystyyn.

Älyä yli odotusten

Luonnossa riittää neropatteja. Ihminen, korppi, rotta ja kimalainen ovat älykkäitä kukin tavallaan.

Päijänteen liukkailla

Päijänne tarjoaa retkiluistelijalle erämaisia maisemia ja omaa rauhaa.

Pyöriäinen elää yhä Suomessa

Uhanalaisia pikkuvalaita liikuskelee lounaisilla merialueillamme, mutta kohtaamiset ovat harvinaisia.

Pääkirjoitus: Bakteerien planeetta

Elääkö maapallolla kaksi miljardia eliölajia? Väite kuulostaa hurjalta aiempiin arvioihin verrattuna, mutta saattaa vielä osoittautua todeksi.