Valitsimme 2018 vuoden turhakkeeksi fleecekankaan, sillä siitä voi pestessä irrota satoja tuhansia mikromuovipalasia. Yli 400 turhake-ehdokkaan joukossa oli myös pyykinhuuhteluaine. Se lisää suotta pyykkäyksen kemikaalikuormaa, eikä ole lainkaan tarpeellinen kaikille tekstiilikuiduille. Talvella sitä voidaan käyttää sähköisyyden poistamiseen esimerkiksi akryylista valmistetuista vaatteista. Ilman huuhteluainetta pärjää kuitenkin vallan mainiosti, joten monessa taloudessa se onkin turhake.

Pyykinpesuaineeksi kannattaa valita ympäristömerkittyjä tuotteita, pesupähkinöitä tai pesupalloja, ja tärkeää on myös noudattaa annosteluohjeita.

Jopa 90 prosenttia pyykinpesuun kuluvasta kokonaisenergiasta menee veden lämmittämiseen. Työtehoseuran tekemien tutkimusten mukaan pesulämpötilan laskeminen 60 asteesta 40 asteeseen puolittaa pyykinpesuun kuluvan energian määrän. Jos tekstiili vaatii korkeamman pesulämpötilan, pese se mieluummin kuumalla mutta lyhyellä ohjelmalla.

Vinkkejä ekopyykkärille

1. Käytä ympäristö­merkittyjä pesuaineita ja suosi täyttöpakkauksia.
2. Vältä huuhteluaineen käyttämistä.
3. Valitse vesipesun kestäviä tekstiilejä.
4. Kun pesulämpötila laskee 60 asteesta 40 asteeseen, energiankulutus puolittuu.
5. Pese täysiä koneellisia ja vain likaisia vaatteita.
6. Kokeile tahranpoistoon ruokasoodaa tai viinietikkaa.

Myös EU:n ohjeistuksilla koetetaan suitsia energian- ja vedenkulutusta, joten uusissa pesukoneissa tulee olla myös 20 asteen kylmäpesuohjelma. Pesukoneessa on kuitenkin syytä pestä esimerkiksi pyyhe- ja lakanapyykkiä säännöllisesti myös korkeammissa lämpötiloissa, jotta koneeseen kertyneet sakat irtoavat.

Uutta pesukonetta hankittaessakannattaa vertailla eri mallien energiamerkintöjä. Koneen energiatehokkuus ilmoitetaan asteikolla A+++ – D. Merkki kertoo myös sähkön- ja vedenkulutuksesta. Kaikkien yli 3-kiloisten koneiden tulee olla pesuteholtaan A-luokkaa.

Käynnistä pyykkikone vasta, kun se on täynnä. Silloin pesurummun yläosassa on vain kämmenen mentävä tila. Täysien koneellisten peseminen on helpoin tapa säästää vettä, energiaa sekä pesuainetta.

Vaatteet kannattaa heittää koneeseen vasta, kun ne ovat todella pesun tarpeessa. Pahimmassa tapauksessa vaate viettää enemmän aikaa pyykkikoneessa kuin käytössä. Kun kone on hoitanut hommansa ja pyykit ovat puhtaita, voi luontoa säästää myös kuivausvaiheessa. Kuivausrumpu löytyy myös turhake-ehdokaslistaltamme.

Energiankulutuksen lisäksi se myös kuluttaa tekstiilejä. Paras tapa kuivata pyykit onkin viritellä ne narulle vanhoilla kunnon pyykkihenkilöillä.

Pesupähkinät ja pesupallot

Kuva: Anne Stolt

Pesupähkinät ovat jo ikivanha keksintö pesuaineena. Lisäksi niitä on käytetty myös lääkinnässä. Oikeastaan ne eivät ole pähkinöitä, vaan saippuamarjojen (Sapindus) luumarjoja. Pesupähkinöiden pesuteho johtuu luumarjan kuoressa olevasta saponiinista. Se liukenee lämpimään, yli 30-asteiseen veteen.

Pesupähkinöiden kuoria annostellaan koneeseen pyykin likaisuuden mukaan. Pyykkäyksen jälkeen kuoret voi kuivata ja käyttää uudelleen. Pinttyneeseen likaan pähkinät eivät välttämättä tehoa, joten silloin on syytä käyttää esimerkiksi sappisaippuaa. Huuhteluainetta ei kuitenkaan tarvita, sillä pähkinöillä pyykistä tulee pehmeää.

Muita ekologisia vaihtoehtoja pyykinpesuun ovat pesupallot, jotka sisältävät keraamisia kuulia ja suolapellettejä. Pallon teho perustuu siihen, että se pitää veden pH-arvon emäksisenä, jolloin lika irtoaa tekstiilistä paremmin. Pesupallon mainostetaan pesevän peräti tuhat pesua ja siihen voi myös itse lisätä suolapellettejä. Muuten pallo on varsin huoltovapaa. Pesukone suositellaan kuitenkin pestäväksi sitruunahapolla ennen pesupallon käytön aloittamista.

arjen valinnatekologisuuspyykinpesu

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.