Lokakuussa 2018 Rovaniemellä järjestettiin Arktisen neuvoston ja suojelujärjestö WWF:n koolle kutsuma Arctic Youth Summit. Tapaaminen oli työpaja ja kokous arktisella alueella asuville nuorille. Sen tarkoitus oli järjestää nuorille tilaisuus tutustua toisiinsa, tarjota tietoa luonnon monimuotoisuuden merkityksestä arktiselle alueelle, sekä voimaannuttaa nuoret ottamaan osaa julkiseen keskusteluun arktisista alueista, luonnonsuojelusta ja monimuotoisuudesta.

Videolla nuoret kertovat, miten he ovat havainneet ilmastonmuutoksen vaikuttavan perheensä, kotikylänsä tai kotimaansa elämään.

Alma Stefánsdóttir, Akureyri, Islanti:
”Islanti on kalastusvaltio. Ilmastonmuutos muuttaa kalojen levinneisyyttä. Se vaikuttaa kansainväliseen kalastukseen ja voi aiheuttaa konflikteja kalastusoikeuksista eri alueilla. Ilmastonmuutos lisää myös sään ääri-ilmiöitä, mikä vaikeuttaa maatalouden harjoittamista.”

Juhán Niila Stålka, Saamenmaa:
”Olemme jo nähneet ilmastonmuutoksen vaikutuksia Siidassa, eli kylässämme. Muutama vuosi sitten porot menivät heikoille jäille. Jää ei kestänyt ja noin 200 poroa kuoli. Menetys yhteisöllemme oli todella suuri. Olemme myös havainneet, miten jääkerros talvella vaikeuttaa porojen ravinnonsaantia. Siksi joudumme talvisin ruokkimaan poroja. Tätä tapahtuu yhä useammin.”

Cheyanna Frazer, Yellowknife, Luoteisterritoriot, Kanada:
”Yksi asia, mitä olen nähnyt ilmastonmuutoksen vaikuttavan maahamme ja eläimiin, ovat muualta saapuvat ötökät, vieraslajit, joita emme ole ennen nähneet Yellowknifessä. Setäni metsästi hirven, mutta hän ei voinut ottaa sen lihoja, sillä hirvessä oli niin paljon ötököitä.”

Paitsi ihmisten elämään, ilmastonmuutoksella on perustavanlaatuisia vaikutuksia koko arktiseen lajistoon.

Suomen Luonnon helmikuun numeron teemana on Arktis: Lapin tunturipöllöt ja naalit, kasvillisuuden muutokset, sarvivalaat, merilinnut, sekä Grönlanti ja Huippuvuoret. Lue lisää arktisesta monimuotoisuudesta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista lehdestä 2/2019!

arktisilmastonmuutoslappinuoret

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.