Elokuu on täynnä marjoja ja sieniä! Myrkkysieniä on syytä välttää, mutta kaikkialta löytyvän sienirihmaston myötä sienet ovat erottamaton osa elämää. Tutustu elokuun lehden monipuolisiin sisältöihin.
21.8.2024
Elokuinen Suomen Luonto on pullollaan sieniä ja syksyn marjoja! Lisäksi Arkiluonnon aarteita -sarjassa tutustumme leppäkerttuihin. Kesäkaupungin kaduilla mittaamme ympäristön vaikutuksia lämpötilaan. Kaavin Makkarasärkillä luontokuvaaja kertoo surustaan, kun avohakkuut kolkuttelevat rakkaan luonnon suojelualueen rajoja ja Itämerellä Stora Karlsöllä taas koemme luonnoltaan rikkaan lintusaaren lumon.
Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin
Torajyväsienestä voi olla kasville hyötyäkin – kerromme miten. Lue lisää >
Ylistys sienikunnalle
Sienirihmastoa on kaikkialla, ja sienten ja kasvien yhteistyötä on ollut jo satoja miljoonia vuosia. Sienet ovat erottamaton osa elämän kudelmaa. Lue lisää >
Metsän punaposki
Syksyllä puolukka ei jää mustikan varjoon. On aika tutustua Suomen yleisimpään putkilokasviin. Lue lisää >
Tienpieluksen punaiset pirkot
Leppäkerttujen värit varoittavat ja pettävät saalistajaa. Lue lisää >
Katu kuuma
kaupungin Mittailimme kesäkaupungin lämpöä sen monilta pinnoilta. Lue lisää >
Metsäsuruni
Kun avohakkuut tulivat rakkaan suojelualueen rajalle, luontokuvaaja itki. Lue lisää >
Myrkkysieniä ja sienimyrkytyksiä
Sieniaikaan on syytä kerrata myrkkysienitieto. Lue lisää >
Stora Karlsö
Heikki Willamo pääsi kahtena 70 vuonna vierailemaan Itämeren luonnoltaan ehkä rikkaimmalla lintusaarella. Lue lisää >
Tässä numerossa selvitämme, millaisen metsän peukaloinen tarvitsee ja opimme tuntemaan kaksi leppälajia. Tutustumme selkälokkiin ja löydämme ilmasta lintujen lisäksi monenlaista muutakin elämää. Tutkimme miten hyötyvät toisistaan sinivuokot ja muurahaiset, miten vihersammakot uhkaavat asuttamiaan eliöyhteisöjä ja mitä tapahtui, kun teeri ja riekko pesivät lähinaapureina. Lähdemme retkelle itäiselle Suomenlahdelle, tapaamme luontopolkuaiheista blogia pitävän Mika Markkasen ja julkaisemme talvikuvakisan voittajaotokset.
Vuoden ensimmäisessä numerossa päivitämme helmipöllön kuulumisia ja tutkimme elämää virtavesissä ja sisälle tulevia hyönteisiä. Vierailemme Puumalan Rokansaarella Aaro Hellaakosken jalanjäljissä ja Kaarinan Ryövärinluolassa hämähäkkien seurassa. Selvitämme, mitä tapahtuu ketun ja ilveksen kilpaillessa ja kerromme tuulivoimarakentamisen luontoselvitysten puutteista.
Joulukuun lehdessä kuullaan silakan kuulumiset, katetaan talviruokinta metsään linnuille, retkeillään Kilpisjärvellä Tsahkalin laavulla ja paljastetaan tämän vuoden Turhake.
Marraskuun lehdessä lähdetään Heikki Willamon kanssa tikkojen mielimetsiin, opetellaan puiden jäkäliä, retkeillään Juuan Keihäsjoella ja pohditaan, mistä saimaannorppa on tullut.