Näytä luontosi! Niin kehotti Suomen Luonnon 80-vuotiskuvakisan teema. Teema todella innosti. Kuvia kertyi puoli tuhatta, ja niissä esittäytyy suomalainen luonto mereltä tuntureille ja metsistä järville. Lajikuvia lähettiin paljon: lintuja, nisäkkäitä, kasveja sekä yllättävän paljon myös hyönteisiä.

Kilpailun voittajan valitsi Markus Varesvuo. Kansainvälisesti tunnettu ja palkittu lintukuvaaja ei nostanut voittajaksi lintukuvaa, vaan maiseman.

Reilu kymmenen kuvaa erottui kärkikahinoihin, ja niiden välillä oli erittäin vaikeaa tehdä valintaa voittajasta.

Oululaisen Arttu Haimin ottamassa voittajakuvassa Siitepölyn luomaa taidetta soutuvene etenee tummalla järvenselällä, jossa luonto on vedenkalvolla läsnä siitepölyvanoina.

Markus Varesvuon valinta kuvakisan voittajaksi: ”Siitepölyn luomaa”, Arttu Haimi.

”Vahvan graafinen kuva, jota joutuu hetken katsomaan, ennen kuin hahmottaa mistä on kysymys. Valotus, sommittelu- ja kuvankäsittely erinomaisia”, perustelee Varesvuo.

Kuva on otettu yläilmoista dronella tänä vuonna Pohjois-Savossa.

Voittajan ohella kilpailussa jaettiin kaksi muuta palkintoa: toimituksen suosikki ja yleisöäänestyksen voittaja. Kun koko kisan voittaja katsoi luontoa taivaalta, toimitus kumartui valinnassaan maan ääreen.

Toimituksen suosikiksi päätyi kihokkikuva Auringon viimeiset säteet. Keravalainen Noora Andersson näyttää siinä, miten hyvän luontokuvan aihe löytyy usein hyvin läheltä. Kuva on otettu mökillä Suomusjärvellä, jossa ”mökin läheiseltä pieneltä suolta löytyy pieniä aarteita, kun katseen laskee rahkasammalten tasolle”.

Toimituksen suosikki: ”Auringon viimeiset säteet”, Noora Andersson.

Myös Markus Varesvuo kiitteli kuvaa ”äärimmäisen taitavasta” valotuksesta ja kuvankäsittelystä. Varesvuon valinnoissa kuva nousi kuuden kärkeen.

Yleisö äänesti suosikikseen 298 äänellä lappeenrantalaisen Arvi Tynin hienon joutsenkuvan Kevätaamuna lammella. Sekin oli Varesvuon parhaiden kuvien kuusikossa, vieläpä ainoana lintukuvana.

”Kevätaamuna lammella”, Arvi Tyni.

”Klassinen joutsenkuva, joka ei jätä toivomisen varaa. Usvainen lampimaisema, lentoonlähdön nostattamat vesipärskeet ja toimiva sommittelu nostivat kuvan kärkijoukkoon”, Varesvuo kuvailee.

Näin lintukuvan ammattilaisen ja yleisön näkemys kohtasivat.

Arvi Tyni kertoi joutsenen lennolle myös taustan: ”Kuvassa laulujoutsen ajaa pois lammelle tulleen vieraan joutsenparin. Kevätaamuina lampi ja sen ympäristö ovat täynnä elämää. Voimakkainta on lintujen laulu. Usva nousee lammesta, vesilinnut uivat usvan seassa ja kurkipari tepastelee suolla. Tähän ei väsy ikinä.”

Kuten kuvista voi nähdä, kisa oli yhtä monipuolinen kuin suomalainen luontokin.

”Kuvissa korostuivat hienot aamu- ja iltavalot”, luonnehtii Markus Varesvuo.

Katso muita Varesvuon suosikkeja kuvakisaan lähetetyistä kuvista:

Kilpailun moniaiheinen kuvatarjonta osoittaa, että suomalainen luontokuva elää ehkä monipuolisempana kuin koskaan. Digikamerat helpottavat lähikuvausta, ja se osaltaan selittänee monet kasvi- ja hyönteiskuvat.

Katso yleisöäänestyksessä menestyneitä kuvia:

 

Koko kisan voittaja sai Finnaturen järjestämän kahden hengen viiden päivän kuvausmatkan Petolinnut Oulun seudulla (arvo 1180 €). Toimituksen valinnan palkinto on Canon PowerShot SX70 HS –kamera (arvo 600 euroa). Yleisön suosikki -sarjan voittajalle lähtee 50x70cm kokoinen pohjustettu ja kehystetty vedos sarjan voittaneesta kuvasta. Lahjoittaja ArtBlock. 

Yleisön suosikkia äänestäneiden kesken arvotun Fjällrävenin pikkulaukun voitti Tiina Kallio.

Arttu HaimiArvi Tynikipailuluonnonvalokuvaluontokuvamarkus varesvuoNoora Andersson

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.