Tuoreessa Suomen Luonnossa tutustutaan ankeriaaseen, etsitään arosuohaukkaa, opetellaan kääpiä ja pohditaan, miten metsää voi hoitaa sen luonnonarvoja kunnioittaen.
20.9.2018
Syyskuun numerossa aiheina muun muassa:
Vastavirtaan
Ankerias on vaelluskala, joka käy Suomessa aikuistumassa.
Arvoitus aroilta
Etsimme petolintua, joka alkoi yllättäen pesiä Suomesssa.
Kuka neuvoisi metsänomistajaa?
Miten hoitaa metsää sen luonnonarvoja kunnioittaen?
Ääniä syysyössä
Huuhkaja puhaltelee myös pimeneviin öihin.
Tässä numerossa lähdemme vastaan kevätmuuttavia kurkia, teemme retken Hangon Långbodauddenille ja pohdimme, mitä tapahtui lintuparatiisina aikaisemmin tunnetulle Parikkalan Siikalahdelle. Lisäksi tutustumme pähkinän kummaan kumppaniin, raitaiseen pyjamaluteeseen ja erakkomehiläisiin, joita on Suomessa parisataa lajia. Katsomme myös uusin silmin lemmennuolia ampuvaa lehtokotiloa ja kuulemme kahdeksan puolueen vastaukset eurovaalikysymyksiimme.
Tässä numerossa selvitämme, millaisen metsän peukaloinen tarvitsee ja opimme tuntemaan kaksi leppälajia. Tutustumme selkälokkiin ja löydämme ilmasta lintujen lisäksi monenlaista muutakin elämää. Tutkimme miten hyötyvät toisistaan sinivuokot ja muurahaiset, miten vihersammakot uhkaavat asuttamiaan eliöyhteisöjä ja mitä tapahtui, kun teeri ja riekko pesivät lähinaapureina. Lähdemme retkelle itäiselle Suomenlahdelle, tapaamme luontopolkuaiheista blogia pitävän Mika Markkasen ja julkaisemme talvikuvakisan voittajaotokset.
Vuoden ensimmäisessä numerossa päivitämme helmipöllön kuulumisia ja tutkimme elämää virtavesissä ja sisälle tulevia hyönteisiä. Vierailemme Puumalan Rokansaarella Aaro Hellaakosken jalanjäljissä ja Kaarinan Ryövärinluolassa hämähäkkien seurassa. Selvitämme, mitä tapahtuu ketun ja ilveksen kilpaillessa ja kerromme tuulivoimarakentamisen luontoselvitysten puutteista.
Joulukuun lehdessä kuullaan silakan kuulumiset, katetaan talviruokinta metsään linnuille, retkeillään Kilpisjärvellä Tsahkalin laavulla ja paljastetaan tämän vuoden Turhake.