Aurinko on paistanut jo monta päivää heleästi, yhä korkeammalta. Vilkuilen kalenteria viherpeukalot kihisten. Silmäilen kasvatusohjeita siemenpussien kyljestä – joko voi aloittaa?

Taimien esikasvatus on varaslähtö kesään niin kasveille kuin minullekin, mutta hiukan pitää silti malttaa. Puutarhani on lasittamaton parveke, enkä voi siirtää kasveja sinne ennen kuin yöt ovat tarpeeksi leutoja. Liian pitkä esikasvatus lämpimässä sisällä saa taimet virumaan honteloiksi.

Aloitan mintulla ja oreganolla. Jos myöhemmin näyttää siltä, että aloitin liian varhain, voin aina poimia versot salaatin päälle ja laittaa seuraavan erän itämään.

Näiden kahden yrtin valintaan on monta hyvää syytä. Ensinnäkin ne kestävät eteläparvekkeelle porottavan auringon. Toisekseen pääsen jakamaan ne citypörriäisten kanssa. Kun muutin kantakaupunkiin, ilahduin huomatessani, että perhoset ja pistiäiset löytävät tiensä myös kivikortteleihin.

Haen häkkivarastosta viime kesältä jääneen puutarhamullan ja kannan sen kylpyhuoneeseen, jotta saan sotkea huoletta. Haalin kokoelman sopivia purkkeja ja upotan kädet multaan. Tunne on ihana, enkä raaski pilata sitä suojahanskoilla tai istutuslapiolla.

Mintun ja oreganon siemenet ovat mitättömän pieniä. Ne häviävät näkyvistä, kun pudotan ne mullan sekaan. Kastelen mullan ja peitän purkit kelmulla, johon puhkon ilmareikiä kynsisaksilla. Siten kosteus pysyy tasaisena, kun versot ovat haavoittuvaisimmillaan.

Jaa ruohosipuli pörriäisten kanssa ja anna sen kukkia. Kuva: Anna Tuominen

Muutamassa päivässä ensimmäiset vihreät versot ilmestyvät mullan pinnalle ja aloittavat taipaleensa kohti aurinkoa. Kukkaan yrtit ehtivät vasta paljon myöhemmin. Haluan kuitenkin kestitä myös pesää perustavat kimalaiskuningattaret ja varhaisimmat perhoset. Siksi haenkin kaupasta ensi hätään narsisseja. Kun ne nuutuvat, parvekkeella talvehtinut ruohosipuli availee jo nuppujaan.

Viime kesänä kasvatin parvekelaatikossa hunajakukkaa, joka osoittautui menestykseksi. Se kukki runsaasti ja pitkälle syksyyn ja tarjoili monta mesiateriaa pölyttäjille. Poimin kukinnoista siemenet talteen, ja kylvän ne suoraan ulos, kunhan kevät tästä joutuu.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Valitse puutarhasi olosuhteissa viihtyviä, hyviä mesikasveja. Tietoa löytyy helposti netistä.
  • Pyri siihen, että jotain kukkii koko ajan.
  • Puutarhanhoidon ei tarvitse olla väline­urheilua. Pitkälle pääsee puutarhamullalla, sopivilla purnukoilla ja siemenillä.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Pörriäispuutarha parvekkeelle

VÄLINEET Ruukut, multa, siemenet, lannoite.
MITÄ MAKSAA Puutarhamulta 50 litraa noin 5 €, siemenpussit 2–6 €, isot ruukut usein kalliita, mutta muutaman euron muoviämpäri pohjasta rei’itettynä ajaa asian.
MISSÄ Parvekkeella ja terassilla kotona tai mökillä, myös puutarhassa tai viljelyspalstalla.

esikasvatusparvekepuutarhapuutarhapölyttäjätpörriäispuutarhataimikasvatustehtävä luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.