Maaliskuun loppupuoliskolla se alkaa eteläisessä Suomessa, herppeilykausi. Pohjoisemmassa saa odotella huhtikuun puolelle. Herppeily on luonnonvaraisten matelijoiden ja sammakkoeläinten eli herppien etsimistä ja tarkkailemista.

Herppeily perustuu matelijoiden ja sammakkoeläinten vuodenkiertoon kytkeytyvään paikkauskollisuuteen. Kyyt aloittavat kauden, ja niiden kiehtovaa elämää voi seurata talvehtimispesän liepeillä koko kevään.

Ensimmäisellä retkellä saa jännittää, joko käärmeet ovat hereillä. Aurinko lämmittää selvästi, kun hiivin lähemmäs talvehtimispesää. Päivänpuoleisella rinteellä, metsän ja aukean rajalla, on vielä lumilaikkuja. Kestää kotvan ennen kuin erotan ensimmäisen kyyn kuivan heinän seasta. Kaatuneen koivunrungon kyljessä, samassa kohdassa kuin viime keväänäkin, on tiiviinä keränä neljä kyytä.

Sään lämmetessä kyyt tulevat aktiivisemmiksi ja paistattelun lomassa ne tekevät pieniä pyrähdyksiä lähistölle. Kevään edetessä ne luovat nahkansa, ja paistattelukausi huipentuu paritteluun. Hyvällä tuurilla voi päästä näkemään koiraiden tanssia. Mittelössä kumpikin koittaa painaa vastustajansa alas, päät kohoilevat ja välillä käärmeet kietoutuvat villisti toisiinsa. Tanssimalla ratkaistaan, kuka pääsee lisääntymään.

Kolme vinkkiä alkuun

  • Herppeillä voi opastetustikin. Suomen herpetologinen yhdistys järjestää keväisin kaikille avoimia retkiä käärmeiden paistattelupaikoille.
  • Retket opastettuna tai kaverin kanssa sopivat myös siedättyjille, jotka haluavat lieventää käärmekammoaan.
  • Tarkkaile säätiedotuksia ja hyödynnä aurinkoiset päivät.

Lisää vinkkejä keväisiin luontoharrastuksiin löydät täältä >>

Herppeily

VÄLINEET Sään mukainen varustus, kamera ja eväät.
MITÄ MAKSAA Lähtemisen vaivan. Opastetut retket viisi euroa.
MISSÄ Metsien, soiden, niittyjen ja peltojen päiväpuoleiset reunat, etenkin kivikkoiset sellaiset.

Biologi Jarmo Saarikivi kertoo opastetulla retkellä kyiden elämästä ja tuntomerkeistä. Kuva: Jukka Palm

harrastusherppeilykyykäärmeetluontoharrastusmatelijatparittelukausisammakkoeläimettehtävä luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi