Tiesitkö, että aina ajankohtaisella Iso-Britannian kuningatar Elisabet II:lla on oma nimikkometsänsä Keski-Suomessa, Toivakassa? Oikein mukavaa metsää Haukanmaalla, missä kelpaa astella sienessä ja talvella hiihdellä. Saattaapa joltakin kuusenoksalta löytää naavaa, josta voi kiepauttaa kippuraviikset nenän alle alueen aristokraattista tunnelmaa vahvistamaan. Muuten kuninkaallisen tunnelman tavoittamiseksi tarvitaan hiven mielikuvitusta, mutta toukokuussa 1976 Päijänteen kupeen mäkinen metsäalue oli ainakin puolen maailman tietoisuudessa.

Tyttö halaa puuta Elisabethin metsässä. Kuningatar Elisabet II vieraili metsässä vuonna 1976 Suomen vierailunsa yhteydessä.

Varttuneempi väki saattaa hyvinkin muistaa nimikkometsän syntyyn johtaneen valtiovierailun. Silloin Hänen Majesteettinsa Elisabet II:n ensimmäisen Suomen-vierailun yhteydessä metsäpalstalla järjestettiin laajasti uutisoitu metsätyönäytös ja tilaisuuteen kuulunut metsäruokailu. Metsäautotieltä ei ole kuin kivenheitto tapahtumien keskipisteeseen, mutta erityisen hyvin muistetaan hiukan hämmentyneen oloisen kuningattaren käyskentely korkokengissä mättäiden lomassa. Kun osuu pienellä kumpareella seisovan, vierailusta kertovan kyltin kohdalle, on oikealla paikalla. Näillä paikkeilla presidentti Kekkoselle korkea-arvoisine vieraineen tarjottiin Koskenkorvaa ja lettuja varvikon keskellä seisovan hirsipöydän ääressä. No, aivan perusnuotioruokailusta ei ollut kyse, vaan kokit pistivät metsässä parastaan ja vierailun valmistelut olivat muutenkin mittavat.

Elisabethin metsää Toivakassa.

UPM on pystyttänyt metsään kyltin vierailun muistoksi.

Elisabet ei vaikuta Yle Areenasta löytyvällä mainiolla taltioinnilla olevan aivan omassa elementissään, mutta epäilemättä vierailua on muisteltu Windsorin linnassa useaan kertaan, luultavasti ajan kultaama hymynkare suupielessä. Suurempia traumoja ei ainakaan jäänyt, sillä seuraavan kerran Elisabet vieraili Suomessa jo vuonna 1994.

Paikalle retkeä suunnittelevan kannattaa huomioida myös muutaman kilometrin päässä Päijänteen rannalla sijaitseva Jyväskylän kaupungin Mämminiemen virkistysalue tulipaikkoineen.

Elisabet II:n kruunajaisista tuli helmikuun alussa kuluneeksi 70 vuotta. UPM perusti vierailun muistoksi paikalle WWF-Perintömetsän vuonna 2012.

www.toivakka.fi/vapaa-aika-ja-kulttuuri/matkailu/nahtavyydet-2/
www.jyvaskyla.fi/liikunta/ulkoilu-ja-virkistys/virkistysalueet
www.upm.com/fi/
wwf.fi/alueet/suomen-metsat/perintometsa/

Elisabet IIElisabethin metsäretkeilyToivakkaUPMWWF-Perintömetsä

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.