231/365

Eilen näin jo ensimmäisen muutolle lähteneen kurkiparven. Se erottui luppokurkien kesäparvista siinä, että parvi lensi suoraan pohjoisesta etelään, järjestyneenä ja varsin korkealla, aktiivisesti myös huutaen. Se näytti laskevan korkeuttaan ja päätyvän laskeutumaan Matsalun lahdelle. Suuri tuo parvi ei vielä ollut, vain noin 40 yksilöä.

Veikkaan, että lämmin sää ja hyvät termiikit houkuttelivat kurjet Suomenlahden ylitykseen, vaikka olikin vähän vastatuulta. Parvi oli lähtenyt ehkä läntiseltä Uudeltamaalta aamupäivällä. Se oli ehtinyt kello 13 aikoihin Viron rannikolle ja tuntia myöhemmin Matsalun lahdelle.

Mutta ei vielä mitään huolta ehtimisestä kurkien muuton seurantaan, ihailemaan niiden komeita auroja ja vähän järjestäytymättömämpiäkin parvia. Kurkien päämuutto käynnistyy vahvemmin elo-syyskuun taitteessa, voimistuu puoliväliin syyskuuta ja jatkuu tyypillisesti lokakuun alkupäiviin. Nämä ovat tietysti keskiarvoja, säät ratkaisevat muuttopäivät. Pieniä määriä kurkia voi nähdä vielä läpi lokakuun.

 

kurkisyysmuuttovuosi luonnossa

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.