Oletko jo käynyt Virossa? Todennäköisesti olet, ainakin Tallinnassa. Mutta entäpä sitä pidemmällä? En ollut minäkään, ennen kuin tänä kesänä. Päätin viimeinkin tutustua naapurimaahamme, ja siellä Saarenmaahan ja Hiidenmaahan. Kyllä kannatti. Yllätyin positiivisesti kauniista maisemista, upeasta luonnosta ja mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Ja siitä, miten rauhallista saarissa oli. Turistikeskittymien ulkopuolella oli hiljaista, toisinaan nähtävyyksiä katseli lisäksemme vain muutama muu matkailija. Tämä onkin saarissa matkustamisen ihanuuksia – kun on tarkkana, voi parhaimmassa tapauksessa löytää vaikkapa täysin tyhjän rannan, jolle pysähtyä nautiskelemaan maisemista.

Saarenmaan Sõrven niemen kärjessä Majakan läheisyydessä on kaunis ranta, josta on hieno näkymä Itämerelle.

 

Saarenmaa on Viron suurin saari ja ihmisiä siellä asuu noin 40 000. Ainoa kaupunki saaressa on Kuressaari, joka on tunnettu muun muassa keskiaikaisesta linnastaan, Piispanlinnasta.

Kuressaaren Piispanlinna on suosittu nähtävyys.

 

Tuulimyllyjä, Saarenmaan symboleita, voi nähdä esimerkiksi Anglassa.

tuulimyllyt

Anglan tuulimyllykukkulalla voi ihastella useita tuulimyllyjä.

 

Merellinen, mieto ilmanala ja kalkkiperäinen maa luovat pohjan monipuoliselle kasvustolle ja eläimistölle. Saarenmaalla on paljon suojeltuja luontokohteita. Kaalin meteoriittikraatteri on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä.

kraatteri

Kaalin meteoriittikraatteri on erikoinen geologinen ilmiö ja harvinainen luontokohde.

 

Myös Panga Pank eli Pangan rantajyrkänne on vaikuttava. Se on leveydeltään noin 2,5 kilometriä ja korkeimmalta kohdaltaan noin 21,3 metriä.

panga

Pangan rantajyrkänne sijaitsee Pohjois-Saarenmaalla. Tämä luonnonmuodostuma on kalkkikiveä.

 

Saarenmaata huomattavasti pienempi Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari ja siellä asukkaita on noin 11 000. Saaren ainoa kaupunki on Kärdla.

majakka

Kõpun majakasta Hiidenmaalta näkee kauas.

 

Sekä Saarenmaalla että Hiidenmaalla on paljon erilaisia majoitusmahdollisuuksia. Itselleni jäi parhaiten mieleen yö Hiidenmaan Kassarissa – harvemmin sitä tulee majoituttua tynnyrissä!

tynnyri

Tynnyrimajoitus omenapuiden vieressä Vetsi Tallissa.

 

Matkat mantereen ja saarien välillä sujuvat sutjakasti lautoilla, joita menee kesäaikana reitistä riippuen useastikin.

Saarenmaata ja Hiidenmaata ehtii tutkia hyvin jo muutamassa päivässä. Vietimme itse pari päivää Saarenmaalla ja päivän Hiidenmaalla. Eli tämä kohde sopii mainiosti vaikka pidennetyksi viikonloppukohteeksi!

Lisätietoa: www.visitestonia.com/fi

HiidenmaaSaarenmaa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.