Mari Pihlajaniemi on toimittaja, biologi ja tietokirjailija, jolle tämä blogi on lähinnä tekosyy istuskella luonnossa tuijotellen metsää, vettä tai nuotion loimua ja antaa samalla ajatusten vaeltaa. Ja tietenkin syödä eväitä.
Retkillä parasta ovat aamut. Jotta voi herätä luonnossa kiireettömään aamuun, täytyy siellä nukkua yö. Niinpä blogissa käydään nukkumassa milloin missäkin. Mari suuntaa uskollisen nelijalkaisen retkiseuralaisensa kanssa miettimään maailmaa joskus lähiluontoon ja toisinaan kauemmaksikin.
"Kyllä meidän pihassa käy säännöllisesti hömötiaisia, ja huuhkajakin huhuilee. Miten niin ne muka ovat harvinaistuneet?" – "En usko, koska minä näin jotain muuta." Tällaista kuulee välillä keskusteltaessa luonnon monimuotoisuuden katoamisesta. "Minä näin" ei kuitenkaan riitä.
Teksti: Mari Pihlajaniemi
Tervapääsky rengastajan kädessä. Kuva Mari Pihlajaniemi
Helle ajoi nukkumaan ulos. Riippumatossa loikoillessani olen katsellut taivaalla suihkivia tervapääskyjä. Niiden tuttu kirskunta kuuluu kesään. Näitä sirppimäisiä, nopeita lintuja on näkynyt kesätaivaallani aina.
Kovin kauaa ei tarvitse sinitaivasta nytkään katsella, kun sellainen jo ilmestyy näkökenttään.
Tässä pihalla ja lähimetsässä on monenlaista kulkijaa, vanhoja ja uusia tuttavuuksia. Kettu oli ennen säännöllinen yövieras, mutta nyt muutamaan vuoteen punaturkkeja ei ole enää näkynyt. Repolainen on kadonnut, mutta metsässä kulkevan sähkölinjan alle on ilmestynyt kiva yllätys. Kaksi pensastaskuparia pitää siellä reviiriään. Hienoa, että niitä näkyy täällä aiempaa enemmän.
Voinko näiden havaintojeni perusteella päätellä, että tervapääskyjä on yhtä paljon kuin ennenkin, pensastaskut ovat runsastuneet ja ketut vähentyneet? Voinko siitä, mitä itse näen, vetää johtopäätöksiä lajien runsaudesta yleisesti?
En.
Minä näen omassa ympäristössäni joitain lajeja paljon ja toisia vähän. Samaan aikaan Maijat ja Matit, Jeret ja Jessicat tekevät muualla aivan toisenlaisia havaintoja. Kuka on oikeassa?
Tervapääskyjen määrä on pudonnut puoleen 1980-luvulta nykypäivään tultaessa. Laji on erittäin uhanalainen. Kun ennen yleinen laji alkaa voimakkaasti vähentyä, ei sitä yksittäisistä havainnoista huomaa.
Pensastaskut pesivät luontaisesti avosoilla sekä myös pelloilla ja laidunmailla. Sähkölinjan alle reviirit ilmestyivät sen jälkeen kun linjan aluskasvillisuus oli raivattu. Paikalle syntyi hetkeksi keinotekoinen lajille sopiva elinympäristö. Ilo on kuitenkin lyhytaikainen. Ympäristö ei ole pysyvästi lajille sopiva, joten eivät linnut siellä kauaa viihdy.
Jos yksittäisistä havainnoista ei voi päätellä mitään, ovatko havaintoni sitten turhia ja merkityksettömiä?
Eivät.
Ne ovat arvokkaita. Juuri niin arvokkaita kuin Maijan, Matin, Jeren, Jessican ja tuhansien muidenkin havainnot, eivät yhtään sen enempää tai vähempää.
Havainnoista voi päätellä jotain vasta sitten, kun niitä kerätään yhteen riittävän iso määrä.
Minun, Maijan, Matin, Jeren ja Jessican havainnot eivät yhdessäkään vielä riitä, mutta osana laajempaa joukkoa ne ovat tärkeitä. Siksi meidän kannattaa myös ilmoittaa havaintomme laji.fi -tietokantaan.
Jos halutaan mahdollisimman kattavaa tietoa, suuren yleisön havainnot tarvitsevat myös rinnalleen systemaattisia, säännöllisesti samanlaisena toistettavia seurantoja ja tutkimuksia. Kun nämä kaikki yhdistetään, voidaan päätellä jo paljon lajien tilanteesta.
”Minä näin” ei luonnon tilan arvioinnissa riitä, mutta ”Me näimme” kertoo jo jotain, kunhan meitä on riittävän paljon.
Jotta lukuisat havainnot kerryttäisivät tietoa, ne pitää analysoida yhdessä. Näin toimivat esimerkiksi uhanalaisuusarvioinnit.
Mari Pihlajaniemi
Mari Pihlajaniemi on toimittaja, biologi ja tietokirjailija, jolle tämä blogi on lähinnä tekosyy istuskella luonnossa tuijotellen metsää, vettä tai nuotion loimua ja antaa samalla ajatusten vaeltaa. Ja tietenkin syödä eväitä.
Retkillä parasta ovat aamut. Jotta voi herätä luonnossa kiireettömään aamuun, täytyy siellä nukkua yö. Niinpä blogissa käydään nukkumassa milloin missäkin. Mari suuntaa uskollisen nelijalkaisen retkiseuralaisensa kanssa miettimään maailmaa joskus lähiluontoon ja toisinaan kauemmaksikin.
Kaivosvarauksia Käsivarteen ja Saimaalle. Kaivosteollisuuden mainostamista Kolin kansallismaisemalla. Tässä muutamia tämän kesän uutisia kaivosten luvatusta maasta. Karu totuus on, että me tarvitsemme metalleja. Miten voimme vaikuttaa siihen, mistä ja millä tavalla nämä metallit tulevat?
Inkoo, Kopparnäsin virkistysalue, toukokuu 2020. Nousevan auringon valo kimmeltää tyynessä vedessä. Näin aikaisin aamulla on vielä hiljaista, mutta pian tänne alkaa saapua muitakin ulkoilijoita. On hyvin pienestä kiinni, että se on mahdollista. Jos kauan sitten vain muutama ihminen olisi päättänyt toisin, meillä kellään ei olisi tänne nyt mitään asiaa.
Elokuussa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan mäyrän kohtaamiseen liittyvä pelko on kasvanut. Siis mäyrän, sen pullean likinäköisen tuhisijan, jonka lempiruokaa ovat kastemadot. Mistä pelko voi kummuta?
Luonto on monessa mielessä kuin elimistö. Elimistössä yksi pieni rauhanen, yksi hormoni, voi pilata kaiken. Luonnossa pienikin muutos voi vaikuttaa elämän verkossa niin moneen, että systeemi suistuu pois raiteiltaan.