Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

  • Kuva

  • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
    Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

    Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

    Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

    HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
  • Video

  • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
  • Kuvan tiedot

  • Henkilötiedot

  • Kuvan käyttöoikeus

    Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
  • Ehdot

    Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen

Hietalituruoho koristaa ratojen ja teiden varsia

Käydessäni hakemassa ja viemässä nuoria junalle huomasin valkoisten kukkasten koristavan ankeaa rata-aluetta komeasti. Seuraavalla kerralla varasin aikaa kuvata hietapitkäpalkoa eli nykyisin hietalituruohoa. Sen historia maassamme on mielenkiintoinen. Sitä on tavattu ensi kerran jo yli 100 vuotta sitten Suomessa, mutta varsinaisen valloituksen maamme pohjoisosaan hietapitkäpalko teki saksalaisten joukkojen mukana jatkosodassa, jos näin voi sanoa. Saksalaisten sotilaiden leiripaikoilta se levisi nopeasti maantiepenkoille ja radanvarsille entisisiin Lapin- ja Oulun lääniin, myöhemmin yhä etelämmäksikin, sillä olen nähnyt sitä tällä vuosituhannella mm. Lieksassa ja Savossa. Jollei kanta ole sitten toinen. Se kukkii komeasti Siilinjärven rautatieasemalla tänäkin kesänä. Hietapitkäpalon alkuperäistä kotiseutua ovat Keski-Euroopan kuivat rinneniityt ja pientareet. Hietapitkäpalko valittiin Oulun nimikkokasviksi 2005 kaupungin 400-vuotisjuhlien yhteydessä.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen, Siilinjärven rautatieasema 1.6.2023