Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Pirkko Siukonen

Kohtaaminen

To 7.11. aamupäivällä varis ajatti minkkiä takaa, se suunnisti taloyhtiömme rivitalojen autojen parkkipaikalle, mutta sieltä se ilmaantuikin osakkeeni takapihalle, nopeasti ulos kuvailemaan minkkiä läheltä. Se tunki kovasti lähelleni, talvinilkkureiden kärkiä haisteli, yritin häätää sitä pois porrasluudalla tuloksetta, vaelsi edestakaisin kivijalan viertä, naapureiden terasseja. lintujen ruokintapaikkaa n. 20 min. Kissani sisällä olivat hermostuneita, kun "pakenin" kuvauksen jälkeen sisälle takaovesta. Minkki hävisi takapihalta, joten luulin sen hävinneen, ja mie onneton tarkistin etuovesta olisiko näin. Minkki pelmahti sisälle, suoraan olohuoneeseen kissojen ruokalautaselle. Olin 2 kissani kanssa vaaratilanteessa, joten nahkarukkaset käteen ja minkkiä niskanahasta kiinni, se sähisi muttei purrut, pääsi irti, mutta sain sen teljettyä hetkeksi pesuhuoneeseen, sieltä sain sen kiinni ja otteeni piti, äkkiä minkki ulos. Kissat olivat vauhkoina, verenpaineeni korkealla, kertaakaan minkki ei purrut tai hyökännyt kohti. Oli sillekin yllätys/kokemus : ensin varis ajoi takaa jäätyneeltä joelta, joka on n 1/2 km:n päässä, nälkä, pitäisi päästä turvaan johonkin suojaan ... ja "jättiläinen" tempaa niskasta ulos! Onneksi ei kehkeytynyt kissat vastaan minkki sotaa.
Valokuvaaja: Pirkko Siukonen, Tornio, Kiviranta 7.11.2019