Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

HAVAINTOKIRJA

Suomen Luonnon ystävien oma havaintopalsta.

Lähetä kuvasi ja tarinasi alla olevalla lomakkeella. Havaintokirjan kuvia ja tarinoita julkaistaan Suomen Luonnon nettisivuilla. Toimitus poimii parhaat myös Suomen Luonto -printtilehden Havaintokirja-palstalle. Voit lähettää meille myös linkin esimerkiksi Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi luontoaiheiseen videoon.

Kuvan lähetys havaintokirjaan

 • Kuva

 • Sallitut tiedostotyypit: jpg, png, jpeg, Max. tiedoston koko: 2 GB.
  Lähettämällä kuvan hyväksyt, että kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon Havaintokirjaan liittyvissä julkaisuissa verkossa ja lehdessä.

  Verkkopalvelussa julkaistut kuvat esimoderoidaan. Toimitus poimii parhaat kuvat myös Suomen Luonto -lehden Havaintokirja-palstalle.

  Lehden palstalle valituista havaintokuvista maksamme 40 euron palkkion. Verkossa ja sosiaalisessa mediassa julkaistavista kuvista ei makseta palkkiota.

  HUOM! Heinäkuun aikana Havaintokirjan kuvia julkaistaan satunnaisesti, sillä moderaattorit ovat kesälaitumilla.
 • Video

 • Voit lähettää meille myös linkin Youtubessa tai Vimeossa julkaisemaasi videoon. Suomen Luonto voi upottaa videon omalle sivuilleen. Videon käyttöoikeudet määrittelee videon alkuperäinen julkaisupalvelu.
 • Kuvan tiedot

 • Henkilötiedot

 • Kuvan käyttöoikeus

  Lähettämääsi kuvaa saa käyttää Suomen Luonnon julkaisuissa ja materiaaleissa, kuten artikkelien kuvituksina, verkkopalveluissa ja Suomen Luonnon markkinointiin.
 • Ehdot

  Olen kuvien tekijänoikeuksien haltija. Kuvassa mahdollisesti esiintyviltä henkilöiltä on kysytty lupa kuvan julkaisemiseen. Kuvaajan nimi mainitaan aina kuvan yhteydessä. Lähettämällä havainnon hyväksyn, että jättämiäni tietoja voidaan käyttää Suomen Luonnon jutuissa printtilehdessä ja verkkosivuilla.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen

Sumunäytös

Kävin vaihteeksi aamulla aikaisin luontoretkellä bongatakseni muutamia lajeja, joita oli ilmoitettu Tiiraan. Paikoin oli vankka hernerokka sumu, joka hälveni taas toisaalla auringon paisteen voittaessa alaa. Pettyneenä en kuullutkaan muiden ilmoittamia harvinaisia lajeja eri kohteista. Sentään yleisten tavin, sinisorsan ja telkän poikueita sain katsella ja kuvata emoineen. Kesän ensimmäiset kypsät mansikat huomasin ja maistoin, mutta niissä oli luteen vahva haju ja maku. Niinpä ajattelin poiketa vielä Korkeakoskella ennen mattojen pesu-urakkaa. Aina koski yllättää! Nyt siellä odotti mahtava luonnon sumunäytös auringon lämmittäessä kosken rinnettä! Koski kohisi ja sumua puski kuin geysiristä ylös yhä uudelleen! Kauempana kuului peukaloisen laulua ja toisaalla lauloi mustapääkerttu! Tähtitalvikin kukka tuoksui vielä, mutta kukinta on jo loppusuoralla. Mieleni täytti kiitollisuus ja onnellinen olo! Ei kiirettä, eikä melua, vain luonnon ääniä ja rauhaa. Kun P-paikalta lähdin ajamaan, huomasin asfaltilla vielä sydämen muotoisen vesirapakon eilisen sateen jäljiltä. Oli pakko vielä pysähtyä ja kuvata sekin:). Hyvillä mielin jatkoin mattojen pesu-urakkaan, jossa ruokokerttunen antoi vuorostaan tahtia työhön jutellessani välillä muiden maton pesijöiden kanssa.
Valokuvaaja: Kaarina Heiskanen, Korkeakoski, Kuopio 26.6.2019