118/365

Kaakkuri on alkulintu! Kaakkurit ovat juuri saapuneet ja saapumassa eteläisen Suomen pesimälammille. Päivittäin linnut ovat ensin tehneet kierroksia kierroksia lampien yllä ja katselleet, joko on riittävästä sulaa vettä turvalliseen laskeutumiseen.

Kaakkuripari laskeutuu lammelle heti, kun se on mahdollista. Yöksi saatetaan mennä vielä takaisin sulapaikoille, joissa pesimälammen avautumista on odoteltu. Pian kaakkurit pääsevät lammille koko maassakin.

Alkulinnuksi kutsumisen kaakkuri on ansainnut tyylikkään vanhanaikaisesta olemuksestaan, äänimaailmastaan ja lajin pitkästä iästä.

Näyttävä soidin alkaa heti kun lammille päästään. Kantavilla äänillä viestitetään ylilentäville: tämä on meidän pesimälampemme. Jos toinen pari pyrkii lammelle, syntyy hurja huutokonsertti ja huima uimisnäytös ja jahtaaminen.

Kaakkuripari tarkkailee ylilentäviä lajikumppaneitaan ja varoittavat tarvittaessa huudoin siitä, että lampi on varattu.

Kahden munan hautominen rannan tai kelluvan saarekkeen pesäsyvennyksessä alkaa aikaisina keväinä joskus jo viikko vapun jälkeen. Useimmat parit aloittavat myöhemmin toukokuulla. Keskimäärin poikaset kuoriutuvat eteläisessä Suomessa kesäkuun jälkipuoliskolla, pohjoisessa myöhemmin.

Alkulinnun pesinnälle tulee antaa täysi rauha. Kaikkia häiriötä pesän läheisyydessä tulee välttää. Jos kaakkuri joutuu nousemaan pesältä, munat ovat alttiita auringon ultravielottisäteilylle, kylmymiselle tai pesärosvoukselle.

Mutta juuri nyt kaakkuri aloittaa villit huutonsa suomalaisille erämaille.

alkulintukaakkurisoidinvuosi luonnossaäänet

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.